Manja slova Veća slova RSS
>

Đake okalio vojnički život

Đake okalio vojnički život
Datum objave: 01.08.2017 08:36 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Kako bi upoznali vojnički život školske torbe zamijenili su maskirnim, a dvije sedmice ljetnjeg raspusta proveli slušajući naređenja, rano ustajući, učeći da prežive u prirodi i kako da savladaju strah na alpinističkom poligonu.

Učesnici ljetnjeg vojnog kampa za mlade, srednjoškolaci iz cijele zemlje, skovali su nova prijateljstva oko logorske vatre i „očvrsnuli“ tokom dvije sedmice pune izazova. 

„Ogromna je promjena u odnosu na prvi dan. Većina njih nije imala priliku da bude u prirodi, spava u šatoru. Susreli su se s dilemom kako je to slušati komandu, šta znači izvršiti naređenje, da nemaju vremena da postavljaju pitanja, da moraju da rade tačno šta im se kaže, idu u pola 11 na spavanje a u šest da ustaju. Da stignu sve na vrijeme. Bilo je nemoguće prvi dan da namjeste krevet i budu u uniformi za 20 minuta. Već na kraju je to mnogo bolje, dobri su đaci i odlično im ide“, rekao je za Portal RTCG poručnik Vojske Crne Gore Dragomir Dačević. 

portal.rtcg

                                 Pripreme pred spust zip lajnom 

 

Kako je istakao, od 30 polaznika 29 je uspješno savladalo sve izazove, dok jedan srednjoškolac zbog zdravstvenih razloga nije izdržao do kraja. 

portal.rtcg
                                    Bez straha

 

„Cilj kampa je bio da osjete vojnički život, većina njih je zainteresovana za školovanje na vojnim akademijama. Žele da se oprobaju i dokažu sebi je li to za njih. Iako je ovo kratak period, dovoljno je da stvore osnovnu sliku“, naglasio je Dačević.

 

mod

                           Druženje oko logorske vatre


Stekli znanja za čitav život 

          
Srednjoškolci su prvo učili strojevu obuku, pravila ponašanja kao i šta smiju da rade.
„Svidjelo mi se najviše sklapanje i rasklapanje oružja, alpinistička obuka i rafting. Adrenalin radi na zip-lajnu, inače mi ekstremni sportovi idu od ruke“, kazao je za Portal RTCG učesnik kampa Matija Mašulović.

 

 mod

                             Zmije za ručak (foto: MOD)

Naglasio je da je želio da stekne vojničko iskustvo jer smatra da bi većina muškaraca trebalo da ima tu vrstu znanja kako bi znala da se ponaša u situacijama „za ne daj Bože“.
Ipak, pukovnik Dačević ističe da znanja koja su stekli nijesu primjenjiva samo u vojničkim situacijama, te da je prva pomoć i preživljavanje u prirodi izuzetno korisno i u civilnom životu. 

mod

                   Učili su da funkcionišu kao grupa (foto: MOD) 

„Imali su priliku da nauče kako se postavljaju šatori, organizuje logor, da ne smiju da budu sami u prirodi, da moraju da se kreću u parovima, pomažu jedni drugima“, proučio je on.

Zmije i puževi na "meniju"

Učesnica kampa Lucija Đukić je za Portal RTCG objasnila da je svaki učesnik lovio ili skupljao hranu za grupu. 

mod

                      Nije izostao ni rafting (foto: MOD) 

„Neko je brao pečurke, čajeve, drugi su skupljali puževe. Pravili smo ručak, a jeli smo i zmije“, istakla je ona. Kao iskusnom planinaru i članu planianrskog kluba "Kapetanki" Luciji se posebno dopala alpinistička obuka, koja je uključivala i prelet zip-lajnom od 100 metara između dva brda. 

mod

                 Savladali sve prepreke (foto: MOD)

Tokom obuke instrutori su ocjenjivali stečena znanja, a troje najboljih polaznika kampa Isidora Marković, Matija Grdinić i Dimitrije Vlahović kao nagradu dobiće priliku da se obučavaju u Centru za obuku kadeta u Velikoj Britaniji.
Imrana Nukrovića i Živka Maraša, koji su osvojili četrvto i peto mjesto, nevladina organizacija PRONA šalje na na Ljetnju školu „Planeta u tvojim rukama“ koja će se organizovati na Ivanovim koritima.
„Nije mi bilo strah, čak sam tražila da ponovim“, kazala je ona, naglasivši da planira da upiše vojnu akademiju.

Zainteresovani za vojničku karijeru 

A za život u uniformi zainteresovan je i Matija, koji bi volio da bude vojni ljekar.

mod

                 Srednjoškolci u stroju Srednjoškolci u stroju 


„Sviđa mi se atmosfera, vidim da se čovjek konstantno usavršava, uči nešto novo. Otvoren sam i za dobrovoljno služenje vojnog roka“, poručio je on.
Poručnik Dačević smatra da je kamp odlična prilika da civilne strukture steknu predstavu o tome šta se radi u Vojsci Crne Gore. 

mod

                                        Kraj kampa (foto: MOD)

 

 "Ovo je prilika za nas da pokažemo kako obavljamo svoj posao – odgovorno, korektno, pošteno i oni imaju idealnu priliku da to pokažu, čisto da bi narod mogao da ima malo bistriju sliku o svemu tome", rekao je on.

Tekst : Filip Rakonjac, Portal RTCG