Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Министар Бошковић посјетио полазнике Љетњег војног кампа

Министар Бошковић посјетио полазнике Љетњег војног кампа
Датум објаве: 03.07.2020 13:33 | Аутор: МОД

Испис Штампај страницу


модМинистар одбране Предраг Бошковић са начелником Генералштаба ВЦГ генерал мајором Драгутином Дакићем посјетио је Љетњи војни камп за младе на Штитарици, гдје се реализују активности исхране и преживљавања у природи.

Министар Бошковић је истакао задовољство посјетом Љетњем војном кампу на којем се 65 младих по први пут упознаје са војним позивом. “Оно што је важно активност Љетњег војног кампа није само њихова едукација када је војни позив у питању или када је у питању боравак у природи, већ прије свега њихово дружење, дружење младих људи из свих крајева Црне Горе, али и једна велика обука када је патриотизам према својој држави у питању с једне стране, а с друге стране пријатељства која овдје успоставе сигурно ће им бити за читав живот.”, истакао је министар Бошковић.

Министар је најавио и даље планове када је Љетњи војни камп у питању. “План нам је да Љетњи војни камп не само повећамо када је број полазника у питању, већ и да га што више интернационализујемо. Већ од идуће године надам се да ћемо овдје имати и средњошколце из САД, Македоније, Словеније и неких других земаља”, рекао је министар.

Полазник кампа Далибор Шпањевић из Никшића рекао је да му је част што учествује у Љетњем војном кампу, као и да планира да се пријави за војну академију.”Камп је у потпуности испунио моја очекивања. Поготово данашње преживљавање показује колико смо сви, и ако неки нису мислили да могу, као тим успјели да направимо много тога.“

Теодора Фатић из Берана казала је да се на Љетњи војни камп пријавила јер воли своју земљу и јер у овом периоду живота има прилику да обуче униформу са ознакама војске и своје земље. „На кампу ми ништа није тешко, задовољна сам својим командирима као и цјелокупном организацијом. Посебно ми се свиђа друштво. Управо на овој обуци из исхране и преживљавања сам схватила оно што су нам говорили наши старији, колико је битно повезати се са природом, бити дио ње, као и дио живота у колективу. Кад радимо тимски ништа нам није тешко, схватамо колико се све може ријешити уколико удружимо снаге.“

Пети Љетњи војни камп за младе окупио је 65 средњошколаца и средњошколки који имају прилику да се опробају у војничком позиву у јединицама ВЦГ у Колашину, Пљевљима и Тивту. Током трајања кампа средњошколци ће се опробати у топографији и оријентирингу, санитетској и алпинистичкој обуци, логоровању, исхрани и преживљавању у природи, као и другим активностима.

Љетњи војни камп одржава се уз поштовање прописаних мјера и препорука Националног координационог тијела за заразне болести, као и Института за јавно здравље.

У посјети полазницима кампа били су и предсједник општине Мојковац, Ранко Мишнић и генерални директор Директората за опште средње, средње стручно и образовање одраслих Министарства просвјете Вељко Томић. модмод