Manja slova Veća slova RSS
>

Ministar Bošković posjetio polaznike Ljetnjeg vojnog kampa

Ministar Bošković posjetio polaznike Ljetnjeg vojnog kampa
Datum objave: 03.07.2020 13:33 | Autor: MOD

Ispis Štampaj stranicu


modMinistar odbrane Predrag Bošković sa načelnikom Generalštaba VCG general majorom Dragutinom Dakićem posjetio je Ljetnji vojni kamp za mlade na Štitarici, gdje se realizuju aktivnosti ishrane i preživljavanja u prirodi.

Ministar Bošković je istakao zadovoljstvo posjetom Ljetnjem vojnom kampu na kojem se 65 mladih po prvi put upoznaje sa vojnim pozivom. “Ono što je važno aktivnost Ljetnjeg vojnog kampa nije samo njihova edukacija kada je vojni poziv u pitanju ili kada je u pitanju boravak u prirodi, već prije svega njihovo druženje, druženje mladih ljudi iz svih krajeva Crne Gore, ali i jedna velika obuka kada je patriotizam prema svojoj državi u pitanju s jedne strane, a s druge strane prijateljstva koja ovdje uspostave sigurno će im biti za čitav život.”, istakao je ministar Bošković.

Ministar je najavio i dalje planove kada je Ljetnji vojni kamp u pitanju. “Plan nam je da Ljetnji vojni kamp ne samo povećamo kada je broj polaznika u pitanju, već i da ga što više internacionalizujemo. Već od iduće godine nadam se da ćemo ovdje imati i srednjoškolce iz SAD, Makedonije, Slovenije i nekih drugih zemalja”, rekao je ministar.

Polaznik kampa Dalibor Španjević iz Nikšića rekao je da mu je čast što učestvuje u Ljetnjem vojnom kampu, kao i da planira da se prijavi za vojnu akademiju.”Kamp je u potpunosti ispunio moja očekivanja. Pogotovo današnje preživljavanje pokazuje koliko smo svi, i ako neki nisu mislili da mogu, kao tim uspjeli da napravimo mnogo toga.“

Teodora Fatić iz Berana kazala je da se na Ljetnji vojni kamp prijavila jer voli svoju zemlju i jer u ovom periodu života ima priliku da obuče uniformu sa oznakama vojske i svoje zemlje. „Na kampu mi ništa nije teško, zadovoljna sam svojim komandirima kao i cjelokupnom organizacijom. Posebno mi se sviđa društvo. Upravo na ovoj obuci iz ishrane i preživljavanja sam shvatila ono što su nam govorili naši stariji, koliko je bitno povezati se sa prirodom, biti dio nje, kao i dio života u kolektivu. Kad radimo timski ništa nam nije teško, shvatamo koliko se sve može riješiti ukoliko udružimo snage.“

Peti Ljetnji vojni kamp za mlade okupio je 65 srednjoškolaca i srednjoškolki koji imaju priliku da se oprobaju u vojničkom pozivu u jedinicama VCG u Kolašinu, Pljevljima i Tivtu. Tokom trajanja kampa srednjoškolci će se oprobati u topografiji i orijentiringu, sanitetskoj i alpinističkoj obuci, logorovanju, ishrani i preživljavanju u prirodi, kao i drugim aktivnostima.

Ljetnji vojni kamp održava se uz poštovanje propisanih mjera i preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, kao i Instituta za javno zdravlje.

U posjeti polaznicima kampa bili su i predsjednik opštine Mojkovac, Ranko Mišnić i generalni direktor Direktorata za opšte srednje, srednje stručno i obrazovanje odraslih Ministarstva prosvjete Veljko Tomić. modmod