Manja slova Veća slova RSS
>

Završeno obrazovanje u inostranim vojnim akademijama za potrebe Vojske Crne Gore

Datum objave: 29.01.2014 16:09 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Nakon sticanja nezavisnosti Crne Gore 2006. godine, Ministarstvo odbrane je preuzelo školovanje crnogorskih kadeta koji su se već nalazili na obrazovanju na Vojnoj akademiji Republike Srbije i učenika Vojne gimnazije, nakon izjašnjavanja da svoju profesionalnu vojnu karijeru žele da nastave u Vojsci Crne Gore. Tako je, od 2006. godine do sada, obrazovanje na inostranim vojnim akademijama završilo 42 kadeta i jedna kadetkinja i to:

u 2007. godini – sedam kadeta su završili obrazovanje na Vojnoj akademiji u Republici Srbiji;
u 2008. godini - dva kadeta su završili obrazovanje na Vojnoj akademiji u Republici Srbiji;
u 2009. godini – devet kadeta su završili obrazovanje na Vojnoj akademiji u Republici Srbiji;
u 2010. godini - četiri kadeta su završili obrazovanje na Vojnoj akademiji u Republici Srbiji;
u 2011. godini – jedan kadet je završio obrazovanje na Vojnoj akademiji u Republici Srbiji;
u 2012. godini devet kadeta je završilo obrazovanje i to: Pomorsku akademiju u Sjedinjenim Američkim Državama - jedan kadet, Akademiju kopnene vojske i 

Vazduhoplovnu akademiju u Republici Grčkoj – četiri kadeta,  Vojnu akademiju u Republici Srbiji – dva kadeta i Akademiju kopnene vojske i Pomorsku vojnu akademiju u Saveznoj Republici Njemačkoj – dva kadeta.

•       u toku 2013. godine 11 kadeta je završilo obrazovanje i to: Pomorsku akademiju u Sjedinjenim Američkim Državama – jedan kadet, Akademiju kopnene vojske u Republici Grčkoj – dva kadeta, Akademiju kopnene vojske i Pomorsku akademiju u Saveznoj Republici Njemačkoj – četvoro kadeta i Vojnu akademiju u Republici Srbiji - četiri kadeta.