Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Одржан министарски састанак у оквиру иницијативе министара одбране Југоисточне Европе- СЕДМ

Одржан министарски састанак у оквиру иницијативе министара одбране Југоисточне Европе- СЕДМ
Датум објаве: 16.10.2014 15:24 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


У оквиру другог Свеобухватног регионалног министарског сусрета (Цомпрехенсиве Регионал Министериал-ЦРМ) данас је одржан је министарски састанак у формату министара одбране Југоисточне Европе-СЕДМ (Соутх-Еастерн Еуропе Дефенце Министериал).

Отварајући састанак, министар одбране проф. др Милица Пејановић-Ђуришић казала је да је СЕДМ успио да одржи регионални значај, као и да је овај састанак добра прилика да се размотре и прилагоде савременим изазовима различити погледи и идеје које се могу даље примјењивати кроз ову иницијативу. Такође, истакла је да је постојећа сарадња у сектору одбране одраз политичке зрелости, коју треба унаприједити с обзиром на нове пријетње, ризике и изазове по овај дио Европе. ,,Као ефикасна платформа за разматрање политичких и војних питања, СЕДМ процес представља форум гдје државе чланице промовишу регионалну сарадњу кроз заједничке напоре и олакшава евроатланске интеграције доприносећи визији јединствене и слободне Европе у миру “, рекла је министар Пејановић-Ђуришић.

Предсједник Скупштине Црне Горе Ранко Кривокапић обраћајући се учесницима СЕДМ иницијативе, оцијенио је да је историја Балкана пуна корака “напријед и назад”, и да је у савременим условима за Црну Гору, као и за све државе региона, најбољи гарант стабилност и безбједности НАТО Алијанси. Предсједник Кривокапић казао је да је Црна Гора спремна да буде поуздан и сигуран партнер, као и да буде мјесто спајања нових вриједности које ће донијети успјешна регионалан сарадња уз непосредно учешће и утицај Евроатлантских И европских институција.

Директор канцеларије Генералног секретара ОСЦЕ амбасадор Марцел Песко истакао је значај регионалне сарадње по стабилност Западног Балкана и нагласио значај регионалних форума за сарадњу приликом усвајању реформских агенди. ,, У овом контексту, приоритет ОЕБС-а у овом регион јесте одржавање стабилности, прије свега у погледу конвенционалне контроле наоружања, подршка имплементацији Кодекса понашања у политичко војним аспектима безбједности, Мјерама изградње повјерења и безбједности (ЦСБМ) и демилитаризацији региона. Регионална сарадња у борби против транснационалних пријетњи као што су организовани криминал и тероризам је, такође, у порасту, а здружени напори по питању реформи у сектору одбране и безбједности и сарадње остају витални за напредак регионалне сарадње и даље јачање стабилности“, рекао је амбасадор Песко.

Државни секретар Министарства одбране Румуније и предсједавајући СЕДМ Валериу Ницут казао је да, суочавајући се са озбиљним пријетњама изазваним државним и ван-државним чиниоцима, тренутни геополитички контекст захтијева да се развијају и адаптирају стратегије како би постигли потребну спремност за реаговање на савемене изазове и пријетње. ,,Један од заједничких циљева је побољшање оперативне способности Бригаде Југоисточне Европе-СЕЕБРИГ, посебно у доприносу кроз заједничко учешће у међународним мисијама”, рекао је Ницут.

Учесници су се сагласили да је данашњи састанак био веома успјешан и да су предузети значајни кораци за наставак СЕДМ иницијативе, посебно кроз усвајање заједничког буџета и годишњег плана за СЕЕБРИГ за 2015. годину.

Учесници су нагласили да се дуплирање активности треба смањити на најмању могућу мјеру, а пројекти који су у току као што су Изградња интегритета (Буилдинг Интегритy), Учешће жена безбједносним и одбрамбеним структурама на руководећем нивоу (Фемале Леадерсхип, Сецуритy анд Дефенце), Повезивање војних болница (Интерцоннецтион оф Милитарy Хоспиталс), Развој симулационих мрежа у Југосточној Европи (Соутх-Еастерн Симулатион Нетwорк-СЕЕСИМ) ће се наставити и прилагодити новој безбјдносној реалности.

Такође, поздравлили су одлуку Анкаре да преузме предсједавање Команде СЕЕБРИГ (ЦОМСЕЕБРИГ) у оквиру СЕДМ за 2015-2017, одлуку Букурешта за организацију 16 вјежби, као и нације које воде остале СЕДМ пројекте.

Поздрављена је понуда Тиране за преузимање организације Састанка замјеника шефова одбране у 2015. и одлучност Загреба да буде домаћин СЕДМ састанка наредне године, као и напоре које је уложила Грузија да постане пуноправни члан СЕДМ иницијативе.

Чланице СЕДМ иницијативе су: Албанија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Грчка, Црна Гора, Италија, Србија, Македонија, Словенија, Румунија, Украјина, Турска и САД, а статус посматрача имају Грузија и Молдавија.
 
   
Будва: Обраћање директора Канцеларије генералног секретара ОЕБС Марсела Песка на министарском састанку у оквиру иницијативе министара Југоисточне Европе (СЕДМ)