Manja slova Veća slova RSS
>

Održan ministarski sastanak u okviru inicijative ministara odbrane Jugoistočne Evrope- SEDM

Održan ministarski sastanak u okviru inicijative ministara odbrane Jugoistočne Evrope- SEDM
Datum objave: 16.10.2014 15:24 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


U okviru drugog Sveobuhvatnog regionalnog ministarskog susreta (Comprehensive Regional Ministerial-CRM) danas je održan je ministarski sastanak u formatu ministara odbrane Jugoistočne Evrope-SEDM (South-Eastern Europe Defence Ministerial).

Otvarajući sastanak, ministar odbrane prof. dr Milica Pejanović-Đurišić kazala je da je SEDM uspio da održi regionalni značaj, kao i da je ovaj sastanak dobra prilika da se razmotre i prilagode savremenim izazovima različiti pogledi i ideje koje se mogu dalje primjenjivati kroz ovu inicijativu. Takođe, istakla je da je postojeća saradnja u sektoru odbrane odraz političke zrelosti, koju treba unaprijediti s obzirom na nove prijetnje, rizike i izazove po ovaj dio Evrope. ,,Kao efikasna platforma za razmatranje političkih i vojnih pitanja, SEDM proces predstavlja forum gdje države članice promovišu regionalnu saradnju kroz zajedničke napore i olakšava evroatlanske integracije doprinoseći viziji jedinstvene i slobodne Evrope u miru “, rekla je ministar Pejanović-Đurišić.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić obraćajući se učesnicima SEDM inicijative, ocijenio je da je istorija Balkana puna koraka “naprijed i nazad”, i da je u savremenim uslovima za Crnu Goru, kao i za sve države regiona, najbolji garant stabilnost i bezbjednosti NATO Alijansi. Predsjednik Krivokapić kazao je da je Crna Gora spremna da bude pouzdan i siguran partner, kao i da bude mjesto spajanja novih vrijednosti koje će donijeti uspješna regionalan saradnja uz neposredno učešće i uticaj Evroatlantskih I evropskih institucija.

Direktor kancelarije Generalnog sekretara OSCE ambasador Marcel Pesko istakao je značaj regionalne saradnje po stabilnost Zapadnog Balkana i naglasio značaj regionalnih foruma za saradnju prilikom usvajanju reformskih agendi. ,, U ovom kontekstu, prioritet OEBS-a u ovom region jeste održavanje stabilnosti, prije svega u pogledu konvencionalne kontrole naoružanja, podrška implementaciji Kodeksa ponašanja u političko vojnim aspektima bezbjednosti, Mjerama izgradnje povjerenja i bezbjednosti (CSBM) i demilitarizaciji regiona. Regionalna saradnja u borbi protiv transnacionalnih prijetnji kao što su organizovani kriminal i terorizam je, takođe, u porastu, a združeni napori po pitanju reformi u sektoru odbrane i bezbjednosti i saradnje ostaju vitalni za napredak regionalne saradnje i dalje jačanje stabilnosti“, rekao je ambasador Pesko.

Državni sekretar Ministarstva odbrane Rumunije i predsjedavajući SEDM Valeriu Nicut kazao je da, suočavajući se sa ozbiljnim prijetnjama izazvanim državnim i van-državnim činiocima, trenutni geopolitički kontekst zahtijeva da se razvijaju i adaptiraju strategije kako bi postigli potrebnu spremnost za reagovanje na savemene izazove i prijetnje. ,,Jedan od zajedničkih ciljeva je poboljšanje operativne sposobnosti Brigade Jugoistočne Evrope-SEEBRIG, posebno u doprinosu kroz zajedničko učešće u međunarodnim misijama”, rekao je Nicut.

Učesnici su se saglasili da je današnji sastanak bio veoma uspješan i da su preduzeti značajni koraci za nastavak SEDM inicijative, posebno kroz usvajanje zajedničkog budžeta i godišnjeg plana za SEEBRIG za 2015. godinu.

Učesnici su naglasili da se dupliranje aktivnosti treba smanjiti na najmanju moguću mjeru, a projekti koji su u toku kao što su Izgradnja integriteta (Building Integrity), Učešće žena bezbjednosnim i odbrambenim strukturama na rukovodećem nivou (Female Leadership, Security and Defence), Povezivanje vojnih bolnica (Interconnection of Military Hospitals), Razvoj simulacionih mreža u Jugostočnoj Evropi (South-Eastern Simulation Network-SEESIM) će se nastaviti i prilagoditi novoj bezbjdnosnoj realnosti.

Takođe, pozdravlili su odluku Ankare da preuzme predsjedavanje Komande SEEBRIG (COMSEEBRIG) u okviru SEDM za 2015-2017, odluku Bukurešta za organizaciju 16 vježbi, kao i nacije koje vode ostale SEDM projekte.

Pozdravljena je ponuda Tirane za preuzimanje organizacije Sastanka zamjenika šefova odbrane u 2015. i odlučnost Zagreba da bude domaćin SEDM sastanka naredne godine, kao i napore koje je uložila Gruzija da postane punopravni član SEDM inicijative.

Članice SEDM inicijative su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Grčka, Crna Gora, Italija, Srbija, Makedonija, Slovenija, Rumunija, Ukrajina, Turska i SAD, a status posmatrača imaju Gruzija i Moldavija.
 
   
Budva: Obraćanje direktora Kancelarije generalnog sekretara OEBS Marsela Peska na ministarskom sastanku u okviru inicijative ministara Jugoistočne Evrope (SEDM)