Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Свеобухватни регионални министарски састанак завршен данас у Будви

Свеобухватни регионални министарски састанак завршен  данас у Будви
Датум објаве: 16.10.2014 20:07 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


 

 

Министар одбране проф. др Милица Пејановић-Ђуришић је, обраћајући се учесницима Свеобухватног регионалног министарског састанка, истакла да ЦРМ формат који обухвата састанак политичких директора држава Западног Балкана (WБДПД), састанак министара одбране Америчко-јадранске повеље (А-5) и састанак министара одбране Југоисточне Европе (СЕДМ), који су се показали као кључни догађаји у домену одбране у региону Југоисточне Европе, пружа јединствену прилику за отворен разговор на смањивању непотребних дуплирања, обезбјеђење кохерентности, рационализацију структура и побољшање метода рада. На тај начин се ефикасније удружују напори у циљу јачања регионалне сарадње. “У улози конструктивног партнера Црна Гора је посебно указала на чињеницу да се, у актуелним околностима непредвидивих безбједносних изазова, постигнута стабилност Западног Балкана и цијеле Југоисточне Европе може одржати искључиво унапређивањем регионалне сарадње и међусобног повјерења, уз даље интензивирање евроатлантских и европских интеграција“, рекла је министар  Пејановић-Ђуришић.

Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић истакао је да вишедимензионално сагледавање безбједносних и других савремених изазова у региону и на глобалном плану, у различитим форматима у оквиру ове иницијативе, има изузетан значај и у националним оквирима. Оцијенио је да је регионална сарадња у свим областима претпоставка развоја сваке од држава региона појединачно и прогреса у процесу интеграције у ЕУ и НАТО. Предсједник Ђукановић је нагласио да Црна Гора и ову иницијативу сматра кораком напријед ка трајном регионалном миру и стабилности. Оцијенио је да за земљу која је у преговорима са ЕУ, и очекивању позива за чланство у НАТО, овакви скупови на којима се промовише регионална димензија значе нови подстицај да истрајемо на том курсу.  „Ми дијелимо заједничку визију да је интеграција у ЕУ и НАТО једини сигуран гарант стабилности и блиско боље будућности за све наше народе и регион у цјелини“, рекао је предсједник Ђукановић.

Министар одбране Р. Албаније и предсједавајући А-5 Мими Кодели упознала је учеснике са приоритетима усаглашеним на састанку А-5 који се односе на развијање и унапређење регионалне сарадње, подршку државама чланицама А-5 при уласку у НАТО, усклађивање са НАТО иницијативама и процесима, могуће заједничко ангажовање у НАТО вођеним операцијама, унапређивања регионалних способности, побољшања спремности и способности реаговања у домену цивилних ванредних ситуација. Такође, наглашена је спремност за пружање доприноса новој НАТО вођеној мисији у Авганистану и могућим будућим заједничким распоређивањима снага. Министар Кодели је упознала присутне да су се министри сложили да постоји потреба за ближом сарадњом и боље координисаним активностима и подсјетила на важне одлуке донијете на НАТО самиту у Велсу.“ Политика отворених врата је суштина Повеље и ми ћемо наставити да промовишемо интеграцију свих земаља региона“, казала је Кодели. 

Државни секретар Министарства одбране Румуније и предсједавајући СЕДМ Валериу Ницут представио је присутнима закључке са СЕДМ састанка и рекао да су предузети значајни кораци за наставак СЕДМ иницијативе, посебно кроз усвајање заједничког буџета и годишњег плана за СЕЕБРИГ за 2015. годину, као и да је наглашено да дуплирање активности треба смањити на најмању могућу мјеру, а пројекти који су у току ће се наставити и прилагодити новој  безбједносној реалности. 

Генерални секретар Савјета за регионалну сарадњу (РЦЦ) Горан Свилановић истакао је значај РЦЦ, као кључне тачке регионалне сарадње, у очувању стабилности у Југоисточној Европи. „Вјерујем да је ово право вријеме и мјесто да се међусобно договоримо и искористимо овај свеобухватни формат за покретање дебате о односима између постојећих регионалних иницијатива у оквиру ЈИЕ и стратешких и безбједносних потреба свих учесника региона и да размислимо како да изградимо синергију међу њима“, рекао је Свилановић. Говорећи о Свеобухватном регионалном министарском састанку, истакао је значај резултата ових  разговора и  предложио оснивање Радне групе која ће припремити конкретне приједлоге које треба предузети како би се побољшала регионална сарадња у области одбране.  „Сви наши напори усмјерени су  ка обезбјеђивању развоја Југосточне Европе  и постизању крајњег циља свих земаља региона,  а то су европске и евроатлантске интеграције“, казао је Свилановић. 
 
На крају састанка наглашена је посвећеност даљој афирмацији политике регионалне сарадње. Министри су се сложили да наставе  да развијају и унапређују добросусједске односе, међусобно повјерење доприносећи стабилности и просперитету Југоисточне Европе. Сагласили су се да се  испитају нови и додатно оснаже постојећи модалитети сарадње у области одбране, у складу са евроатлантским иницијативама и процесима, будући да је то једини начин да се обезбиједи одржив мир, стабилност и просперитет наших држава. 
 
У дијелу конкретизовања одбрамбене сарадње и давања заједничког одговора на глобалне безбједносне изазове, инициране су могућности заједничког учешћа у међународним мисијама и операцијама, заједничког реаговања на елементарне непогоде и несреће. Такође,  у циљу унапређења способности оружаних снага указано је на значај коришћења постојећих регионалних центара за обуку у различитим областима одбране и безбједности.
 
На маргинама састанка, министар Пејановић Ђуришић је имала билатералне састанке са министрима одбране Републике Турске, Исметом Yилмазом, Босне и Херцеговине, Зекеријахом Осмићем и Македоније, Зораном Јолевским, Републике Словеније, Јанком Вебером, као и са директором РАЦВИАЦ-а, амбасадором Бранимиром Мандићем.

Будва: Говор министра одбране Милице Пејановић-Ђуришић на Свеобухватном регионалном министарском састанку у Будви

Будва: Говор предсједника Владе Мила Ђукановића на Свеобухватном регионалном министарском састанку у Будви