Manja slova Veća slova RSS
>

Sveobuhvatni regionalni ministarski sastanak završen danas u Budvi

Sveobuhvatni regionalni ministarski sastanak završen  danas u Budvi
Datum objave: 16.10.2014 20:07 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Pokrenite

 

 

Ministar odbrane prof. dr Milica Pejanović-Đurišić je, obraćajući se učesnicima Sveobuhvatnog regionalnog ministarskog sastanka, istakla da CRM format koji obuhvata sastanak političkih direktora država Zapadnog Balkana (WBDPD), sastanak ministara odbrane Američko-jadranske povelje (A-5) i sastanak ministara odbrane Jugoistočne Evrope (SEDM), koji su se pokazali kao ključni događaji u domenu odbrane u regionu Jugoistočne Evrope, pruža jedinstvenu priliku za otvoren razgovor na smanjivanju nepotrebnih dupliranja, obezbjeđenje koherentnosti, racionalizaciju struktura i poboljšanje metoda rada. Na taj način se efikasnije udružuju napori u cilju jačanja regionalne saradnje. “U ulozi konstruktivnog partnera Crna Gora je posebno ukazala na činjenicu da se, u aktuelnim okolnostima nepredvidivih bezbjednosnih izazova, postignuta stabilnost Zapadnog Balkana i cijele Jugoistočne Evrope može održati isključivo unapređivanjem regionalne saradnje i međusobnog povjerenja, uz dalje intenziviranje evroatlantskih i evropskih integracija“, rekla je ministar  Pejanović-Đurišić.

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović istakao je da višedimenzionalno sagledavanje bezbjednosnih i drugih savremenih izazova u regionu i na globalnom planu, u različitim formatima u okviru ove inicijative, ima izuzetan značaj i u nacionalnim okvirima. Ocijenio je da je regionalna saradnja u svim oblastima pretpostavka razvoja svake od država regiona pojedinačno i progresa u procesu integracije u EU i NATO. Predsjednik Đukanović je naglasio da Crna Gora i ovu inicijativu smatra korakom naprijed ka trajnom regionalnom miru i stabilnosti. Ocijenio je da za zemlju koja je u pregovorima sa EU, i očekivanju poziva za članstvo u NATO, ovakvi skupovi na kojima se promoviše regionalna dimenzija znače novi podsticaj da istrajemo na tom kursu.  „Mi dijelimo zajedničku viziju da je integracija u EU i NATO jedini siguran garant stabilnosti i blisko bolje budućnosti za sve naše narode i region u cjelini“, rekao je predsjednik Đukanović.

Ministar odbrane R. Albanije i predsjedavajući A-5 Mimi Kodeli upoznala je učesnike sa prioritetima usaglašenim na sastanku A-5 koji se odnose na razvijanje i unapređenje regionalne saradnje, podršku državama članicama A-5 pri ulasku u NATO, usklađivanje sa NATO inicijativama i procesima, moguće zajedničko angažovanje u NATO vođenim operacijama, unapređivanja regionalnih sposobnosti, poboljšanja spremnosti i sposobnosti reagovanja u domenu civilnih vanrednih situacija. Takođe, naglašena je spremnost za pružanje doprinosa novoj NATO vođenoj misiji u Avganistanu i mogućim budućim zajedničkim raspoređivanjima snaga. Ministar Kodeli je upoznala prisutne da su se ministri složili da postoji potreba za bližom saradnjom i bolje koordinisanim aktivnostima i podsjetila na važne odluke donijete na NATO samitu u Velsu.“ Politika otvorenih vrata je suština Povelje i mi ćemo nastaviti da promovišemo integraciju svih zemalja regiona“, kazala je Kodeli. 

Državni sekretar Ministarstva odbrane Rumunije i predsjedavajući SEDM Valeriu Nicut predstavio je prisutnima zaključke sa SEDM sastanka i rekao da su preduzeti značajni koraci za nastavak SEDM inicijative, posebno kroz usvajanje zajedničkog budžeta i godišnjeg plana za SEEBRIG za 2015. godinu, kao i da je naglašeno da dupliranje aktivnosti treba smanjiti na najmanju moguću mjeru, a projekti koji su u toku će se nastaviti i prilagoditi novoj  bezbjednosnoj realnosti. 

Generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović istakao je značaj RCC, kao ključne tačke regionalne saradnje, u očuvanju stabilnosti u Jugoistočnoj Evropi. „Vjerujem da je ovo pravo vrijeme i mjesto da se međusobno dogovorimo i iskoristimo ovaj sveobuhvatni format za pokretanje debate o odnosima između postojećih regionalnih inicijativa u okviru JIE i strateških i bezbjednosnih potreba svih učesnika regiona i da razmislimo kako da izgradimo sinergiju među njima“, rekao je Svilanović. Govoreći o Sveobuhvatnom regionalnom ministarskom sastanku, istakao je značaj rezultata ovih  razgovora i  predložio osnivanje Radne grupe koja će pripremiti konkretne prijedloge koje treba preduzeti kako bi se poboljšala regionalna saradnja u oblasti odbrane.  „Svi naši napori usmjereni su  ka obezbjeđivanju razvoja Jugostočne Evrope  i postizanju krajnjeg cilja svih zemalja regiona,  a to su evropske i evroatlantske integracije“, kazao je Svilanović. 
 
Na kraju sastanka naglašena je posvećenost daljoj afirmaciji politike regionalne saradnje. Ministri su se složili da nastave  da razvijaju i unapređuju dobrosusjedske odnose, međusobno povjerenje doprinoseći stabilnosti i prosperitetu Jugoistočne Evrope. Saglasili su se da se  ispitaju novi i dodatno osnaže postojeći modaliteti saradnje u oblasti odbrane, u skladu sa evroatlantskim inicijativama i procesima, budući da je to jedini način da se obezbijedi održiv mir, stabilnost i prosperitet naših država. 
 
U dijelu konkretizovanja odbrambene saradnje i davanja zajedničkog odgovora na globalne bezbjednosne izazove, inicirane su mogućnosti zajedničkog učešća u međunarodnim misijama i operacijama, zajedničkog reagovanja na elementarne nepogode i nesreće. Takođe,  u cilju unapređenja sposobnosti oružanih snaga ukazano je na značaj korišćenja postojećih regionalnih centara za obuku u različitim oblastima odbrane i bezbjednosti.
 
Na marginama sastanka, ministar Pejanović Đurišić je imala bilateralne sastanke sa ministrima odbrane Republike Turske, Ismetom Yilmazom, Bosne i Hercegovine, Zekerijahom Osmićem i Makedonije, Zoranom Jolevskim, Republike Slovenije, Jankom Veberom, kao i sa direktorom RACVIAC-a, ambasadorom Branimirom Mandićem.

Budva: Govor ministra odbrane Milice Pejanović-Đurišić na Sveobuhvatnom regionalnom ministarskom sastanku u Budvi

Budva: Govor predsjednika Vlade Mila Đukanovića na Sveobuhvatnom regionalnom ministarskom sastanku u Budvi