Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Војска Црне Горе шаље 33 припадника на вјежбу ТРИДЕНТ ЈУНЦТУРЕ 18

Војска Црне Горе шаље 33 припадника на вјежбу ТРИДЕНТ ЈУНЦТУРЕ 18
Датум објаве: 13.10.2018 17:11 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Војска Црне Горе на великој НАТО вјежби ТРИДЕНТ ЈУНЦТУРЕ 18 која се реализује од 25. октобра до 7. новембра у Норвешкој контрибуира са 33 припадника.

Главни дио наших снага је пјешадијски вод од 27 припадника, којим командује поручник Никола Поповић, а који ће бити у саставу Словеначке чете.

Од преосталих шест припадника, по један пилот, логистички подофицир и војни полицајац биће у саставу словеначке ескадриле, у команди словеначке логистичке чете, односно у словеначкој чети војне полиције, док ће два штабна официра бити у команди италијанске бригаде. Један официр биће задужен као оцјењивач – контролор током вјежбе.

Пјешадијски вод је из састава Прве пјешадијске чете из Никшића. Сва припадајућа опрема је из Прве пјешадијске чете, као и четири возила, која су већ упућена бродом за Краљевину Норвешку.
Јединица је опремљена свом потребном опремом за екстремно хладне услове и спремна за реализацију задатака на планинским теренима у хладним условима.

Вјежба ТРИДЕНТ ЈУНЦТУРЕ 18 реализује се највећим дијелом на територији Норвешке, на копну, мору и у ваздуху, али ће обухватити и дио територије Исланда, као и ваздушни простор Финске и Шведске.

На вјежби учествује око 50 хиљада војника из оружаних снага 31 земље, од чега је 29 чланица НАТО, уз Шведску и Финску, као блиских партнера НАТО. Потом, више од 10 хиљада возила, око 150 авиона и 70 бродова који ће бити лоцирани у Сјеверном Атлантику и на Балтичком мору.


Вјежбом командује адмирал Џејмс Фого (Јамес Г. Фого), командант Команде здружених снага НАТО у Напуљу, која је одговорна за вођење вјежбе.

Циљ ове, највеће НАТО вјежбе посљедњих година, јесте да тестира концепт колективне одбране Алијансе

Претходна вјежба ТРИДЕНТ ЈУНЦТУРЕ одржана је прије три године, на територији Италије, Шпаније и Португала. У њој је учествовало око 36 хиљада војника.