Manja slova Veća slova RSS
>

Vojska Crne Gore šalje 33 pripadnika na vježbu TRIDENT JUNCTURE 18

Vojska Crne Gore šalje 33 pripadnika na vježbu TRIDENT JUNCTURE 18
Datum objave: 13.10.2018 17:11 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Vojska Crne Gore na velikoj NATO vježbi TRIDENT JUNCTURE 18 koja se realizuje od 25. oktobra do 7. novembra u Norveškoj kontribuira sa 33 pripadnika.

Glavni dio naših snaga je pješadijski vod od 27 pripadnika, kojim komanduje poručnik Nikola Popović, a koji će biti u sastavu Slovenačke čete.

Od preostalih šest pripadnika, po jedan pilot, logistički podoficir i vojni policajac biće u sastavu slovenačke eskadrile, u komandi slovenačke logističke čete, odnosno u slovenačkoj četi vojne policije, dok će dva štabna oficira biti u komandi italijanske brigade. Jedan oficir biće zadužen kao ocjenjivač – kontrolor tokom vježbe.

Pješadijski vod je iz sastava Prve pješadijske čete iz Nikšića. Sva pripadajuća oprema je iz Prve pješadijske čete, kao i četiri vozila, koja su već upućena brodom za Kraljevinu Norvešku.
Jedinica je opremljena svom potrebnom opremom za ekstremno hladne uslove i spremna za realizaciju zadataka na planinskim terenima u hladnim uslovima.

Vježba TRIDENT JUNCTURE 18 realizuje se najvećim dijelom na teritoriji Norveške, na kopnu, moru i u vazduhu, ali će obuhvatiti i dio teritorije Islanda, kao i vazdušni prostor Finske i Švedske.

Na vježbi učestvuje oko 50 hiljada vojnika iz oružanih snaga 31 zemlje, od čega je 29 članica NATO, uz Švedsku i Finsku, kao bliskih partnera NATO. Potom, više od 10 hiljada vozila, oko 150 aviona i 70 brodova koji će biti locirani u Sjevernom Atlantiku i na Baltičkom moru.


Vježbom komanduje admiral Džejms Fogo (James G. Fogo), komandant Komande združenih snaga NATO u Napulju, koja je odgovorna za vođenje vježbe.

Cilj ove, najveće NATO vježbe posljednjih godina, jeste da testira koncept kolektivne odbrane Alijanse

Prethodna vježba TRIDENT JUNCTURE održana je prije tri godine, na teritoriji Italije, Španije i Portugala. U njoj je učestvovalo oko 36 hiljada vojnika.