Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

“Заједнички изазов 2019’’ показала способност заједничког дјеловања више држава

“Заједнички изазов 2019’’ показала способност заједничког дјеловања више држава
Датум објаве: 27.09.2019 14:31 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


мод

На полигонима Сињајевина и Липово поводом затварања мултинационалне вјежбе “Заједнички изазов 2019’’ одржана је свечаност са високим званицама. Министар одбране Предраг Бошковић је након приказане способности и капацитета мултинационалне чете поручио да је остварен циљ, те да је задовољан што у вјежби учествује више земаља. Поред Црне Горе, Сјеверне Македоније и Аустрије, ту су и снаге Словеније, Италије и САД-а.

Ова мултинационална вјежба показала је заједништво и способност заједничког дјеловања више армија са простора Балкана и много шире. Показује одлучност и заједнички напор да у оквиру НАТО-а покушамо остварити оно заједничко дјеловање које је неопходно за брже и способније реаговање самих НАТО снага“, казао је министар Бошковић..

Истиче да се тиме показује и да се на Балкану може сарађивати и заједнички превазилазити разлике у циљу остваривања заједничких интереса. ''Различите армије са различитим наоружањима, традицијама и искуствима у вјежбању могу наћи тачку додира и омогућити, без проблема, спровођење једне овакве вјежбе.''

мод

Задовољство није скривао ни министар одбране Републике Словеније Карл Ерјавец који каже да Црна Гора има одличан полигон. ''Надам се да ће словеначка војска у будућности долазити овдје да заједно вјежбамо. Честитам на професионалности свих сто су данас учествовали у мултинационалној вјежби. Врло сам задовољан сто видим да Словенија и Црна Гора на пољу одбране имају одличну сарадњу'' истиче Ерјавец и додаје да га радује то што ће Црна Гора постати члан НАТО центра изврсности за планинско ратовање.

Државе учеснице, према ријечима државног секретара Републике Сјеверне Македоније Драгана Николића, показале су висок ниво интероперабилности и сарадње. ''Ми смо већ неколико пута овдје и у склопу других активности, а надам се да ћемо наставити са сарадњом на још већем нивоу, у контексту остваривања нашег стратешког циља, а то је пуноправно чланство Сјеверне Македоније у НАТО. ''

Замјеник начелника Генералштаба Оружаних снага Аустрије генерал потпуковник Јохан Луиф је казао да постоји дуга традиција помагања Аустрије нашој земљи.

''Аустријске и црногорске снаге могу да буду поносне на изузетан прогрес који је направљен на Западном Балкану. Остаје нам још један корак, а то је да исту вјежбу организујемо у зимским условима и да покажемо способности у свим временским условима. Онда Црна Гора може сама да школује своје и војнике других држава.''

Свечаности је присуствовао и начелник Генералштаба Војске Црне Горе бригадни генерал Драгутин Дакиц, директор Здруженог штаба Националне гарде савезне државе Мејн бригадни генерал Двејн Драмонд, начелник Одјељења за школовање и обуку НАТО Центра изврсности за планинско ратовање потпуковник Дражен Комадина, као и представници Генералштабова и војни аташеи земаља учесница и други изасланици одбране акредитовани у Црној Гори.

Након завршетка приказне вјежбе на Сињајевини, министар Бошковић у касарни ‘’Ђуро Драшковић’’ у Колашину свечано је отворио Регионални центар за планинско ратовање. Том приликом је поручио да је задовољство показати људима, нашим државама, Европи али и свијету да у брдима, у којима смо ратовали прије висе од вијека, сада радимо заједно и гледамо у будућност која, како је закључио, може бити свијетла само ако смо заједно пред изазовима.

мод