Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Црна Гора и Италија снажно опредијељене за даљи развој АДРИОН иницијативе, као и билатералне сарадње кроз заједничке одбрамбене пројекте

Црна Гора и Италија снажно опредијељене за даљи развој АДРИОН иницијативе, као и билатералне сарадње кроз заједничке одбрамбене пројекте
Датум објаве: 15.10.2019 15:01 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Министар одбране Предраг Бошковић, учествовао је данас на састанку министара одбране земаља чланица АДРИОН иницијативе, који се одржао у Венецији, у Италији.


“Безбједносна слика Јадранско-Јонског подручја умногоме се разликује од времена када је формирана АДРИОН Иницијатива. Тренутна избјегличка криза, терористичке пријетње и асиметричне сложености безбједносних ризика захтијевају регионални одговор који подразумијева интеграцију и сарадњу свих субјеката у циљу повећања поморске безбједности”, рекао је министар Бошковић. 

Министар је истакао значај ове иницијативе за Морнарицу Војске Црне Горе, поготово на пољу имплементације циљева способности и постизања интероперабилности у оквиру Адрион снага. “Земље чланице Адрион иницијативе увијек могу рачунати на Адрион снаге, посебно у тежим инцидентима на мору, природним и еколошки изазваним катастрофама, као и код подршке и пружања помоћи у хуманитарним операцијама“, истакао је Бошковић.

Министар је изразио задовољство чињеницом да се АДРИОН иницијатива развија управо у правцу удруживања капацитета и унапређења регионалног одговора на безбједносне изазове са којима се наша мора суочавају, наглашавајући да само отворена и посвећена сарадња представља кључ боље заштите Јадранско-Јонске области. Земље чланице АДРИОН иницијативе су, поред Црне Горе, Албанија, Грчка, Хрватска, Италија и Словенија.

На одвојеном састанку са министром одбране Републике Италије Лоренцом Гуеринијем, Бошковић је саопштио да је Црна Гора посвећена пружању подршке напорима међународне заједнице за пројектовањем стабилности, као и доприноса колективном систему безбједности. Он је упознао саговорника са актуелним одбрамбеним приоритетима развоја црногорске војске, посебно се осврнувши на пројекте модернизације одбрамбеног сектора. Посебно је издвојио ангажман црногорских војника у међународним мисијама и операцијама, као и значај сарадње са Републиком Италијом на овом пољу. 

мод

Министар Гуерини је нагласио да чланство Црне Горе у НАТО препоручује нашу земљу као кредибилног савезника у домену обезбјеђивања дугорочне стабилности на простору Западног Балкана, али и поузданог партнера у успостављању међународне безбједности. Гуерини је истакао спремност за значајније унапређење билатералне сарадње, указујући да управо области модернизације и опремања могу представљати модалитете за њено даље развијање, које се може спровести кроз пројекте од заједничког интереса.

мод