Manja slova Veća slova RSS
>

Crna Gora i Italija snažno opredijeljene za dalji razvoj ADRION inicijative, kao i bilateralne saradnje kroz zajedničke odbrambene projekte

Crna Gora i Italija snažno opredijeljene za dalji razvoj ADRION inicijative, kao i bilateralne saradnje kroz zajedničke odbrambene projekte
Datum objave: 15.10.2019 15:01 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Ministar odbrane Predrag Bošković, učestvovao je danas na sastanku ministara odbrane zemalja članica ADRION inicijative, koji se održao u Veneciji, u Italiji.


“Bezbjednosna slika Jadransko-Jonskog područja umnogome se razlikuje od vremena kada je formirana ADRION Inicijativa. Trenutna izbjeglička kriza, terorističke prijetnje i asimetrične složenosti bezbjednosnih rizika zahtijevaju regionalni odgovor koji podrazumijeva integraciju i saradnju svih subjekata u cilju povećanja pomorske bezbjednosti”, rekao je ministar Bošković. 

Ministar je istakao značaj ove inicijative za Mornaricu Vojske Crne Gore, pogotovo na polju implementacije ciljeva sposobnosti i postizanja interoperabilnosti u okviru Adrion snaga. “Zemlje članice Adrion inicijative uvijek mogu računati na Adrion snage, posebno u težim incidentima na moru, prirodnim i ekološki izazvanim katastrofama, kao i kod podrške i pružanja pomoći u humanitarnim operacijama“, istakao je Bošković.

Ministar je izrazio zadovoljstvo činjenicom da se ADRION inicijativa razvija upravo u pravcu udruživanja kapaciteta i unapređenja regionalnog odgovora na bezbjednosne izazove sa kojima se naša mora suočavaju, naglašavajući da samo otvorena i posvećena saradnja predstavlja ključ bolje zaštite Jadransko-Jonske oblasti. Zemlje članice ADRION inicijative su, pored Crne Gore, Albanija, Grčka, Hrvatska, Italija i Slovenija.

Na odvojenom sastanku sa ministrom odbrane Republike Italije Lorencom Guerinijem, Bošković je saopštio da je Crna Gora posvećena pružanju podrške naporima međunarodne zajednice za projektovanjem stabilnosti, kao i doprinosa kolektivnom sistemu bezbjednosti. On je upoznao sagovornika sa aktuelnim odbrambenim prioritetima razvoja crnogorske vojske, posebno se osvrnuvši na projekte modernizacije odbrambenog sektora. Posebno je izdvojio angažman crnogorskih vojnika u međunarodnim misijama i operacijama, kao i značaj saradnje sa Republikom Italijom na ovom polju. 

mod

Ministar Guerini je naglasio da članstvo Crne Gore u NATO preporučuje našu zemlju kao kredibilnog saveznika u domenu obezbjeđivanja dugoročne stabilnosti na prostoru Zapadnog Balkana, ali i pouzdanog partnera u uspostavljanju međunarodne bezbjednosti. Guerini je istakao spremnost za značajnije unapređenje bilateralne saradnje, ukazujući da upravo oblasti modernizacije i opremanja mogu predstavljati modalitete za njeno dalje razvijanje, koje se može sprovesti kroz projekte od zajedničkog interesa.

mod