Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Заједничким залагањем и сарадњом до изградње мира и безбједности у региону

Заједничким залагањем и сарадњом до изградње мира и безбједности у региону
Датум објаве: 16.10.2019 10:24 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


мод

Државни секретар Министарства одбране, Слободан Филиповић учествовао је на Састанку министара одбране који се одржава у  Букурешту, у оквиру Иницијативе министара одбране Југоисточне Европе (СЕДМ). Разматране су теме од значаја за будућу перспективу иницијативе, са фокусом на регионалну безбједност, илегалне миграције, сагледавање прогреса актуелних пројеката и дефинисање нових модалитета сарадње у Југоисточној Европи.

Филиповић је нагласио да је Црна Гора посвећена јачању регионалне сарадње и снажењу добросусједских односа, као једном од главних спољнополитичких циљева, који је пресудан за укупан напредак региона. Истакао је да је СЕДМ иницијатива веома важна платформа за развој регионалне сарадње у областима као што су, јачање интегритета у сектору одбране, лидерства жена у том и сектору безбједности, интерконекције војних болница и развоја симулационе мреже у земљама Југоисточне Европе. Он је, такође, нагласио да је та иницијатива одлична платформа за каналисање евроатлантских аспирација земаља региона, које су гарант мира и безбједности.

Идентификујући тероризам, екстремизам, миграције, као и сајбер и хибридне пријетње, као заједничке изазове земаља, државни секретар Филиповић је апострофирао важност уједињеног дјеловања против истих, управо кроз заједничке активности у оквиру регионалних иницијатива. Филиповић закључује да су обезбјеђивање трајног мира и стабилности императив за просперитетан развој нашег региона.

Учесници састанка потврдили су одлучност у пружању подршке пројектима СЕДМ иницијативе и поручили да су спремни за даље промовисање регионалне сарадње  кроз јачање добросусједских односа.

мод