Manja slova Veća slova RSS
>

Zajedničkim zalaganjem i saradnjom do izgradnje mira i bezbjednosti u regionu

Zajedničkim zalaganjem i saradnjom do izgradnje mira i bezbjednosti u regionu
Datum objave: 16.10.2019 10:24 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


mod

Državni sekretar Ministarstva odbrane, Slobodan Filipović učestvovao je na Sastanku ministara odbrane koji se održava u  Bukureštu, u okviru Inicijative ministara odbrane Jugoistočne Evrope (SEDM). Razmatrane su teme od značaja za buduću perspektivu inicijative, sa fokusom na regionalnu bezbjednost, ilegalne migracije, sagledavanje progresa aktuelnih projekata i definisanje novih modaliteta saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

Filipović je naglasio da je Crna Gora posvećena jačanju regionalne saradnje i snaženju dobrosusjedskih odnosa, kao jednom od glavnih spoljnopolitičkih ciljeva, koji je presudan za ukupan napredak regiona. Istakao je da je SEDM inicijativa veoma važna platforma za razvoj regionalne saradnje u oblastima kao što su, jačanje integriteta u sektoru odbrane, liderstva žena u tom i sektoru bezbjednosti, interkonekcije vojnih bolnica i razvoja simulacione mreže u zemljama Jugoistočne Evrope. On je, takođe, naglasio da je ta inicijativa odlična platforma za kanalisanje evroatlantskih aspiracija zemalja regiona, koje su garant mira i bezbjednosti.

Identifikujući terorizam, ekstremizam, migracije, kao i sajber i hibridne prijetnje, kao zajedničke izazove zemalja, državni sekretar Filipović je apostrofirao važnost ujedinjenog djelovanja protiv istih, upravo kroz zajedničke aktivnosti u okviru regionalnih inicijativa. Filipović zaključuje da su obezbjeđivanje trajnog mira i stabilnosti imperativ za prosperitetan razvoj našeg regiona.

Učesnici sastanka potvrdili su odlučnost u pružanju podrške projektima SEDM inicijative i poručili da su spremni za dalje promovisanje regionalne saradnje  kroz jačanje dobrosusjedskih odnosa.

mod