Manja slova Veća slova RSS
>

Sajber bezbjednost važan segment razvoja politike odbrane na nacionalnom nivou

Sajber bezbjednost važan segment razvoja politike odbrane na nacionalnom nivou
Datum objave: 30.10.2019 12:00 | Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Ispis Štampaj stranicu


Generalni direktor za politiku i planiranje odbrane Ivica Ivanović, učestvovao je na petom Forumu o sajber bezbjednosti (CYBERSEC Forum) u Katovicama, Poljska. Tema je bila „Jačanje svjetskog digitalnog DNK“, gdje je Ivanović govorio na panelu: „Bezbjednost unutar alijanse, zajednička izgradnja kapaciteta“. Tom prilikom osvrnuo na iskustva i prioritete Crne Gore, kao punopravne NATO članice, sa posebnim fokusom na domen razvoja politike odbrane. Na panelu su učestvovali i državni sekretar Ministarstva odbrane R. Poljske Tomaš Zđigot, kao i zamjenik generalnog sekretara Alijanse za nove bezbjednosne izazove Antonio Misiroli.

Direktor Ivanović je istakao da se sajber bezbjednost više ne može posmatrati odvojeno od bezbjednosti na nacionalnom nivou, te da se usljed sve intenzivnijeg korišćenja tehnologija povećava mogućnost sajber napada. „Posljedice koje tom prilikom nastanu mogu u pojedinim slučajevima ozbiljno da ugroze bezbjednosni sistem države, te s tim u vezi, moramo biti svjesni ozbiljnosti ulaganja u kapacitete za sajber odbranu, a sve u cilju sprječavanja rastućih opasnosti savremenog okruženja“. Ivanović je dodao da je u današnjem vremenu korišćenje tehnologija neizbježno, ali i da je tehnološka korist istovremeno povezana sa izazovima i prijetnjama. U skladu sa tim, dodao je da unaprjeđenje sajber zaštite i međusobne saradnje članica NATO i partnera u ovom domenu treba postaviti kao jedan od nacionalnih prioriteta.


Ivanović je zato istakao važnost organizacije takvog Foruma u pogledu praćenja međunarodnih trendova, kada su sajber bezbjednost i politika u pitanju. Apostrofirao je nužnost jačanja povjerenja među saveznicama i uzajamnu podršku u domenu sajber odbrane, jer, kako je kazao, ''jedino udruženim kapacitetima možemo aktivno doprinijeti očuvanju sveobuhvatne bezbjednosti i sigurnosti.''

Ivanović je zaključio da će Crna Gora ostati posvećena jačanju odbrambenih kapaciteta u skladu sa prioritetima NATO agende i istakao spremnost Ministarstva odbrane za pružanje pune podrške i pomoći u borbi protiv savremenih prijetnji miru i stabilnosti.