Manja slova Veća slova RSS
>

Bošković – Ermenc: Kontinuiran dijalog i odlična saradnja doprinose napretku regiona Zapadnog Balkana

Bošković – Ermenc: Kontinuiran dijalog i odlična saradnja doprinose napretku regiona Zapadnog Balkana
Datum objave: 31.10.2019 11:15 | Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Ispis Štampaj stranicu


Ministar odbrane Predrag Bošković sastao se sa načelnicom Generalštaba Vojske Republike Slovenije, general majorom Alenkom Ermenc, koja boravi u našoj zemlji na poziv načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadnog generala Dragutina Dakića.


mod mod 

Razgovor Boškovića i Ermencove bio je posvećen nastavku jačanja bilateralne i regionalne saradnje u odbrambenoj i bezbjednosnoj sferi. Ministar je poručio da je zadovoljan konstantnim unaprjeđivanjem saradnje kroz razmjenu iskustava, vještina i znanja iz oblasti odbrane i bezbjednosti, a posebno kroz zajedničko učešće regionalnim inicijativama, vojnim vježbama i međunarodnim misijama i operacijama.

mod

Ističe da je podrška i pomoć Republike Slovenije za Crnu Goru od nemjerljivog značaja za razvoj i napredak vojske. Ministar je ukazao i na značaj priključenja ostalih zemalja Zapadnog Balkana NATO Alijansi, kao najbolju garanciju mira i stabilnosti u ovom dijelu Evrope.
Bošković je Ermencovu informisao o strateškim planovima razvoja Ministarstva odbrane, aktuelnoj međunarodnoj i saradnji sa NATO strukturama, doprinosu Crne Gore kolektivnom sistemu bezbjednosti, kao i razvoju ljudskih resursa u crnogorskim odbrambenim strukturama.

Major general Ermenc istakla je značaj kontinuiranog dijaloga dvije zemlje, odlične saradnje i prijateljstva u političkom i bezbjednosnom okviru, te da takvi odnosi mogu mnogo uraditi za region. Iskustvo Crne Gore, njen ulazak u NATO i odlična pozicija na putu ka EU predstavljaju fantastičan uspjeh i dragocjeni su za region širi od Zapadnog Balkana. 

mod

Ermenc kaže i da je bliska saradnja dvije zemlje na polju odbrane značajna, što u velikoj mjeri doprinosi stabilnosti regiona, naglašavajući da su današnji susreti odlična prilika za definisanje smjerova njenog daljeg intenziviranja. Poseban akcenat je stavila na nastavak saradnje u okviru Pojačanog isturenog prisustva (eFP, enhanced Forward Presence), u Letoniji, kao i na dalje unaprjeđivanje saradnje između vazduhoplovstava i mornarica dvije zemlje.

mod