Manja slova Veća slova RSS
>

Predstavnici Odbora za bezbjednost i odbranu kod Boškovića: U fokusu razvoj VCG i izloženost Crne Gore hibridnim prijetnjama

Predstavnici Odbora za bezbjednost i odbranu kod Boškovića: U fokusu razvoj VCG i izloženost Crne Gore hibridnim prijetnjama
Datum objave: 06.11.2019 13:12 | Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Ispis Štampaj stranicu


Ministar odbrane, Predrag Bošković održao je danas brifing za predstavnike skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu na temu razvoja kapaciteta Vojske Crne Gore, kao i savremenih hibridnih prijetnji sa aspekta NATO i EU, uz poseban i detaljan osvrt na izloženost naše države ovom vidu specijalnog rata.
  
Bošković je predstavnicima Odbora, na čelu sa njegovim predsjednikom, Brankom Čavorom, govorio o novoj Formaciji Vojske Crne Gore, njenoj teritorijalnoj rasprostranjenosti, učešću u NATO i EU operacijama i misijama, ostvarenim i planiranim etapama modernizacije, infrastrukturi, rezultatima na planu uništavanja viškova naoružanja, te unapređenju socijalno-materijalnog statusa pripadnika VCG i zaposlenih u Ministarstvu odbrane. 

Ministar je podsjetio da se do kraja 2023. godine planira povećanje broja pripadnika VCG, prvenstveno u cilju jačanja kapaciteta podrške civilnim institucijama. Bošković je istakao da se prosječna starost pripadnika VCG smanjila sa 41 na 37 godina.
  
On je predstavnike Odbora podsjetio na ostvarene rezultate u modernizaciji VCG u sva tri njena segmenta – Mornarici, Vazduhoplovstvu i u Pješadijskom bataljonu. Posebno je naglasio podršku NATO saveznica na tom planu, među kojima se ističu SAD, kao i Njemačka i Turska. 
  
Bošković je istakao i rezultate na planu uništavanja viškova naoružanja, uz podatak da je već uništeno više od 90 posto onoga što je Crna Gora naslijedila od bivše JNA. 

mod

Ministar je govorio i o vojnom poligonu na Sinjajevini, formiranju regionalnog Centra za planinsko ratovanje u Kolašinu, nabavci četiri helikoptera Bell 505 za Vazduhoplovstvo, te 67 lakooklopnih vozila, kojima će, kako je dodao, do 2023. godine, biti opremljene obje pješadijske čete, uz 80 transportnih kamiona i drugih specijalnih vozila. 

Kao objekte od posebnog interesa, Bošković je naveo planove razvoja kasarne u Maslinama, izgradnju kasarne u Andrijevici, aerodrom Kapino polje kod Nikšića i radarskog položaja Zekova glava. 

Predsjednik i članovi odbora su izrazili zadovoljstvo ostvarenim u pogledu reformi u VCG uz očekivanje da će se taj napredak nastaviti i u budućnosti.

mod