Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Тирана: Ивановић на састанку политичких директора А-5 Иницијативе

Тирана: Ивановић на састанку политичких директора А-5 Иницијативе
Датум објаве: 22.11.2019 14:24 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


Генерални директор Директората за политику и планирање одбране, Ивица Ивановић, присуствовао је у Тирани састанку политичких директора министарстава одбране држава чланица и посматрача Америчко-јадранске повеље (А5). Том приликом, разматрани су актуелни безбједносни и политички изазови у Југоисточној Европи, те нови модалитети сарадње и могућности спровођења политике отворених врата А-5 Иницијативе.


Ивановић је казао да је снажење регионалне сарадње услов економског просперитета нашег региона, као и најбоља гаранција за одржање дугорочног мира и стабилности. Он је истакао да Америчко-јадранска повеља А-5 представља значајан инструмент јачања међусобног повјерења и каналисања евроатлантских аспирација земаља региона Западног Балкана. 

Говорећи о безбједносним ризицима са којима се суочава регион, Ивановић је подвукао да је неопходно удружено дјеловање против савремених изазова и пријетњи, те нагласио потребу унапређења заједничких одбрамбених способности и капацитета у оквиру А-5 Иницијативе. Као најбољи модел за удружено дјеловање одбрамбених снага земаља региона, он је навео заједничко учешће у мировним мисијама и операцијама, уз примјер мисије ,,Одлучна подршка” у Авганистану. 

Ивановић је истакао снажну посвећеност Црне Горе промовисању политике отворених врата, како Америчко-јадранске повеље и других регионалних иницијатива, тако и НАТО-а, у циљу стварања стабилног, безбједног и просперитетног региона Југоисточне Европе.
Током састанка у Тирани дефинисане су теме и агенда предстојећег састанка министара одбране А-5, који ће се одржати 11. децембра, такође у Републици Албанији.

Састанку су присуствовали представници министарстава одбране земаља чланица А5 иницијативе, Црне Горе, Албаније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Сјеверне Македоније и Сједињених Америчких Држава, и земаља посматрача Словеније и Косова.