Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Бошковић: Чланство у НАТО за бољи живот генерација које стасавају

Бошковић: Чланство у НАТО за бољи живот генерација које стасавају
Датум објаве: 25.11.2019 11:50 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


Министар одбране Предраг Бошковић учествовао је на конференцији поводом завршетка пројекта „Заузмимо став за будуће перспективе – Савез младих и НАТО“. 


мод

Бошковић је нагласио значај пројекта, који има за циљ да побољша едукацију младих о том савезу, његовим вриједностима, активностима у очувању глобалне безбједности и будућим перспективама. Са друге стране, на тај начин млади, али и цјелокупна јавност, имају могућност да се информишу о користима чланства у Алијанси, систему колективне безбједности, као и о савременим безбједносним изазовима и начинима за њихово превазилажење. 

‘Млади људи треба да препознају да је чланство Црне Горе у НАТО одлука донешена прије свега због њих. Да би могли да живе у једном безбједном окружењу, гдје могу да стварају породице, да се развијају и да раде у држави која неће ратовати, са много већим демократским капацитетом, него она држава у којој сам ја одрастао’, поручио је Бошковић. 

мод

Управо млади, додаје, могу да дају изузетан допринос подизању свијести у заједници о значају спољно-политичког статуса који је Црна Гора стекла чланством, као и стабилности коју чланство у Алијанси гарантује. 

Минситар је том приликом црногорске студент подсјетио на отворену могућност да стажирају у програмима у организацији НАТО, кроз које ће стећи нова знања и вјештине које могу искористити, како за сопствено усавршавање, тако и за јачање доприноса цјелокупном друштву. 

Министар је истакао да су бројне предности чланства евидентне. Поред безбједносног, ту је и еконосмки фактор, што је итекако повезано. ‘Забиљежен је огроман пораст инвестиција из земаља чланица НАТО-а након пуноправног члансва Црне Горе и то за преко 200%.'

Министар Бошковић је навео и да је допринос младих у јачању дијалога о европској и евроатлантској перспективи наше државе веома значајан и закључио да је ‘чланство једна од једна од најисправнијих одлука које су донешене, јер ће Црној Гори омогућити да буде дио савремене Европе. Уз то и замајац читавом региону Западног Балкана, да се остави неспоразума, сукоба и неслагања, те да се покуша наћи заједнички именитељ, који ће нас одвести у правцу евроатлантских интеграција.' 

Пројекат „Заузмимо став за будуће перспективе – Савез младих и НАТО“ спровела је невладина организација ЦЕДЕМ у сарадњи са ПР центром и АТАК-ом (Алтернативна театарска активна компанија), уз финансијску подршку Одсјека за јавну дипломатију НАТО-а.