Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Бошковић – Хатчинсон: О унапријеђењу родне равноправности у одбрамбеном сектору

Бошковић – Хатчинсон: О унапријеђењу родне равноправности у одбрамбеном сектору
Датум објаве: 27.11.2019 10:18 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Министар одбране Предраг Бошковић састао се са Специјалном представницом Генералног секретара НАТО-а за жене, мир и безбједност, Клер Хатчинсон.

Том приликом Бошковић је истакао да се Министарство одбране и Војска Црне Горе интензивно посвећују спровођењу Резолуције 1325 Савјета безбједности УН-а. У прилог томе говори и чињеница да је прва позиција коју је Министарство одбране попунило у оквиру НАТО командне структуре, управо мјесто савјетника Врховног команданта Савезничких снага (САЦЕУР) за питања родне равноправности, коју покрива мајорица Сања Пејовић.

Бошковић је Хатчинсоновој представио и мјере које Министарство одбране и Војска Црне Горе спроводе у дијелу који се тичу активности из Акционог плана за имплементацију Резолуције СБ 1325, које за циљ имају унапријеђење родне равноправности у одбрамбеном сектору.
На састанку је било ријечи и о заштити дјеце у оружаним сукобима. Министар је подсјетио да је Црна Гора 2006. године приступила Конвенцији о правима дјетета Уједињених нација, као и Факултативном протоколу о учешћу дјеце у оружаним сукобима, а сходно обавезама преузетим приступањем Конвенцији. У том контексту, истакао је да Црна Гора подноси периодичне извјештаје Комитету за права дјетета УН-а о спровођењу Конвенције, односно о мјерама које су предузете за остваривање права признатих Конвенцијом, као и о напретку постигнутом у уживању тих права.

Хатчинсон је на састанку са Бошковићем похвалила напоре које Министарство одбране и Војска Црне Горе улажу у спровођењу Резолуције 1325 Савјета безбједности УН и изразила задовољство због доприноса Црне Горе НАТО командној структури, кроз позицију савјетника САЦЕУР-а за питања родне равноправности.