Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Међурегионална сарадња и јачање система колективне безбједности приоритети даље сарадње двије земље

Међурегионална сарадња и јачање система колективне безбједности приоритети даље сарадње двије земље
Датум објаве: 09.12.2019 15:14 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


Министар одбране Предраг Бошковић, борави у званичној посјети Арапској Републици Египат, на позив министра одбране, генерала Мохамеда Закија.


Бошковић је на састанку са египатским колегом разговарао о безбједносним изазовима у региону Блиског и Средњег истока, као и у региону Западног Балкана. Министар Заки је изразио захвалност Црној Гори на позицијама које заузима када су у питању прилике на Западном Балкану, као и на континуираној подршци унутар мултилатералних оквира. Посебно је поздрављен допринос који Црна Гора пружа у оквиру војних међународних мисија и операција у свијету.

Бошковић је истакао значај реализације НАТО програма са Египтом у сврху унапређења међусобног партнерства за сигурност у оквиру Медитерана. Казао је да је реализација посјете Каиру управо у духу напора Црне Горе као медитеранске земље, која је као чланица НАТО-а преузела дио одговорности за безбједност у овом дијелу свијета, да интензивира сарадњу са земљама Средоземља измедју осталих и са Египтом, имајући у виду његов значај у политичком и безбједносном контексту. 

Посебно су апострофиране теме које се тицу борбе против илегалних миграција и борбе против тероризма гдје Египат и Црна Гора могу помоци једна другој размјеном правовремених информација и размјеном искустава. 

Министар Заки је нагласио вазност оваквих сусрета и размјене мисљења у контексту савладавања изазова који су веома слицни за двије земље а поготово имајуци у виду неопходност стабилног безбједносног окрузења у веома комплексним регионима какви су наси.