Manja slova Veća slova RSS
>

Bošković sa predsjednikom Egipta, El Sisijem

Bošković sa predsjednikom Egipta, El Sisijem
Datum objave: 10.12.2019 12:20 | Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Ispis Štampaj stranicu


Ministar odrane Predrag Bošković se tokom zvanične posjete Arapskoj Republici Egipat, susreo sa predsjednikom Abdelom Fatahom El Sisijem.


Bošković je kazao da je ova posjeta, novi stimulans za jačanje saradnje naše zemlje sa Egiptom, strateški važnim u bezbjednosnom i političkom kontekstu. On je naglasio da uspostavljanje bliže saradnje sa državama afričkog kontinenta predstavlja želju crnogorske strane za daljim jačanjem prijateljstva, razvojem bilateralnih odnosa i sveukupne saradnje, prije svega sa Arapskom Republikom Egipat.

Ministar je dodao da regionalna i međunarodna saradnja, pored evropske integracije i djelovanja u okviru NATO struktura, ostaju tri ključna spoljno politička prioriteta Crne Gore, ističući da ne postoji održiva stabilnost i razvoj na Balkanu bez njegove integracije u evropske i evroatlantske strukture. Bošković je zaključio da EU i NATO moraju ostati proaktivni u regionu Zapadnog Balkana i pružiti kredibilnu perspektivu integracije. On je apostrofirao značaj dugogodišnjeg partnerstva EU i Egipta u okviru evropske politike susjedstva, te da je Egipat veoma vazna država u južnom susjedstvu EU s kojim razvija strateške odnose.

mod

Predsjednik El Sisi kazao je da je Crna Gora prepoznata kao kredibilan partner međunarodne zajednice, posebno ističući značajan doprinos Vojske Crne Gore kolektivnom sistemu bezbjednosti. Osvrćući se na bezbjednost regiona i aktuelne bezbjednosne izazove, El Sisi je naglasio važnost jačanja integrisanog djelovanja, čime možemo zajednički doprinijeti bezbjednijem okruženju. On je posebno istakao Crnu Goru kao svijetao primjer multietničkog i multireligijskog sklada. 

Na sastanku je potvrđena snažna posvećenost promovisanju regionalne saradnje i dijaloga u okviru Unije za Mediteran, što se prepoznaje kao prioritetni okvir saradnje u euro-mediteranskom regionu. Zaključeno je da je efikasan regionalni mehanizam posebno značajan u trenutnom kontekstu, kako bi se ohrabrile njegove članice da se fokusiraju na zajedničke interese i mogućnosti unaprjeđivanja saradnje i političkog dijaloga.

Ministar se sastao i sa državnim ministrom za vojnu proizvodnju, generalom Mohamedom El Asarom. Tom prilikom razmotreni su aktuelni fokusi Ministarstva odbrane Crne Gore na polju modernizacije i opremanja vojske, kao i razvijanju novih modaliteta saradnje dvije zemlje. Bošković je kazao da VCG nastoji da prati trendove u razvoju naoružanja i opreme, kako bi ravnopravno sa saveznicima mogla da se suoči sa savremenim bezbjednosnim izazovima. Konstatovano je da do sada nije uspostavljena značajnija saradnja u oblasti odbrane, te da je upravo to pravac u kom smo voljni da idemo, posebno imajući u vidu vojnu snagu i kapacitete Egipta.