Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Бошковић са предсједником Египта, Ел Сисијем

Бошковић са предсједником Египта, Ел Сисијем
Датум објаве: 10.12.2019 12:20 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


Министар одране Предраг Бошковић се током званичне посјете Арапској Републици Египат, сусрео са предсједником Абделом Фатахом Ел Сисијем.


Бошковић је казао да је ова посјета, нови стимуланс за јачање сарадње наше земље са Египтом, стратешки важним у безбједносном и политичком контексту. Он је нагласио да успостављање ближе сарадње са државама афричког континента представља жељу црногорске стране за даљим јачањем пријатељства, развојем билатералних односа и свеукупне сарадње, прије свега са Арапском Републиком Египат.

Министар је додао да регионална и међународна сарадња, поред европске интеграције и дјеловања у оквиру НАТО структура, остају три кључна спољно политичка приоритета Црне Горе, истичући да не постоји одржива стабилност и развој на Балкану без његове интеграције у европске и евроатлантске структуре. Бошковић је закључио да ЕУ и НАТО морају остати проактивни у региону Западног Балкана и пружити кредибилну перспективу интеграције. Он је апострофирао значај дугогодишњег партнерства ЕУ и Египта у оквиру европске политике сусједства, те да је Египат веома вазна држава у јужном сусједству ЕУ с којим развија стратешке односе.

мод

Предсједник Ел Сиси казао је да је Црна Гора препозната као кредибилан партнер међународне заједнице, посебно истичући значајан допринос Војске Црне Горе колективном систему безбједности. Осврћући се на безбједност региона и актуелне безбједносне изазове, Ел Сиси је нагласио важност јачања интегрисаног дјеловања, чиме можемо заједнички допринијети безбједнијем окружењу. Он је посебно истакао Црну Гору као свијетао примјер мултиетничког и мултирелигијског склада. 

На састанку је потврђена снажна посвец́еност промовисању регионалне сарадње и дијалога у оквиру Уније за Медитеран, што се препознаје као приоритетни оквир сарадње у еуро-медитеранском региону. Закључено је да је ефикасан регионални механизам посебно значајан у тренутном контексту, како би се охрабриле његове чланице да се фокусирају на заједничке интересе и могућности унапрјеђивања сарадње и политичког дијалога.

Министар се састао и са државним министром за војну производњу, генералом Мохамедом Ел Асаром. Том приликом размотрени су актуелни фокуси Министарства одбране Црне Горе на пољу модернизације и опремања војске, као и развијању нових модалитета сарадње двије земље. Бошковић је казао да ВЦГ настоји да прати трендове у развоју наоружања и опреме, како би равноправно са савезницима могла да се суочи са савременим безбједносним изазовима. Констатовано је да до сада није успостављена значајнија сарадња у области одбране, те да је управо то правац у ком смо вољни да идемо, посебно имајући у виду војну снагу и капацитете Египта.