Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Уједињено Краљевство и Црна Гора остају посвећени интензивној одбрамбеној сарадњи

Уједињено Краљевство и Црна Гора остају посвећени интензивној одбрамбеној сарадњи
Датум објаве: 13.12.2019 15:33 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


Генерални директор Директората за политику и планирање одбране Ивица Ивановић у Лондону се састао са политичким директором за међународну и безбједносну политику у Министарству одбране Уједињеног Краљевства, Ником Гуром. Том приликом размијенили су мишљења о закључцима са недавног одржаног НАТО Самита, о одбрамбеној билатералној и мултилатералној сарадњи, као и актуелним политичко-безбједносном изазовима.


Ивановић је поручио да је задовољан интензивном сарадњом са УК у области одбране и истакао значај билатералних пројеката који доприносе јачању и модернизацији одбрамбених капацитета Црне Горе. Он је подсјетио да је година за нама била веома успјешна и динамична, посебно наглашавајући значај посјете краљевских борбених авиона Црној Гори, чиме је промовисан безбједан ваздушни простор наше земље и одлична савезничка сарадња. Посебно је истакао значај усавршавања црногорских официра на престижним војним академијама УК, као и обуку припадника ВЦГ у британским центрима, кроз које значајно унапрјеђујемо људске ресурсе и одбрамбене способности. 

Имајући у виду комплексне безбједносне изазове који захтијевају заједнички одговор и тијесну сарадњу савезница, Ивановић и Гур су сагласни да су сајбер пријетње фактор који може озбиљно утицати на националну и међународну стабилност. Зато је договорена снажна сарадња у тој области и у домену јачања институционалних и националних капацитета за сајбер одбрану.

Гур је истакао да се Црна Гора, кроз успјешно спровођење билатералних и мултилатералних пројеката и кроз активан допринос колективном систему безбједности, константно доказује као кредибилан и поуздан савезник. Такође, истиче значајну улогу Црне Горе у промовисању евроатлантских вриједности на Западном Балкану. Гур је нагласио да Брегзит неће негативно утицати на сарадњу са земљама Западног Балкана и истакао снажну политичку вољу Министарства одбране УК да настави интензивну одбрамбену сарадњу двије земље.