Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Ивановић: Одупријећемо се свакој врсти покушаја нарушавања стабилности и безбједности у Црној Гори

Ивановић: Одупријећемо се свакој врсти покушаја нарушавања стабилности и безбједности у Црној Гори
Датум објаве: 24.01.2020 09:00 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Генерални директор Директората за политику и планирање одбране Ивица Ивановић каже да агресивна и јако опасна кампања дезинформисања и изазивања панике, којој свједочимо ових дана, може лоше утиче на цјелокупно друштво и државу. Црна Гора ће се, како је поручио, свему томе успјешно одупријети и очувати мир, стабилност и несметано функционисање свих сегмената друштва.


''Истичем да су држава, Влада и Министарство одбране одлучни да се одупру свакој врсти покушаја нарушавања стабилности и угрожавања слобода и права грађана да буду правовремено, тачно и истинито информисани'', поручио је Ивановић. Објашњава да све ово што видимо ових дана спада у хибридне пријетње, које су неконвенционалног карактера. 

''Када кажемо хибридне пријетње, прије свега мислимо на координиране активности које су усмјерене против демократских друштава и институција система. Дакле, обухватају сајбер нападе, кампање дезинформисања, разне облике економског, политичког и сваког другог притиска, којима се настоји извршити утицај на функционисање институција и процес доношења одлука'', истакао је Ивановић. 

Узимајући у обзир искуство из 2016, али и чињеницу да је ово изборна година, Ивановић каже да се приступило јачању националних капацитета за супротстављање хибридним дјеловањима. Подсјећа да је недавна посјета НАТО експерата управо била прилика за размјену искустава, усвајање нових знања и боље разумијевање саме природе изазова. То је, како је казао, од великог значаја, будући да активности хибридног карактера могу имати озбиљне посљедице и по регионалну стабилност и успорити интеграционе процесе.

''Ефикасан одговор на те врсте изазова захтијева јачање одговарајућих институционалних капацитета и унутрашње отпорности и Црна Гора предано ради са савезницама како би заштитила своје градјане. Тако ће бити и у наредном периоду, јер је за све нас најважније очување мира и стабилности'', закључио је Ивановић.