Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

“Еланове” турно скије представљене Бошковићу, амбасадору Прескеру и генералу Дакићу

“Еланове” турно скије представљене Бошковићу, амбасадору Прескеру и генералу Дакићу
Датум објаве: 29.01.2020 12:56 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


Реномирана компанија “Елан” презентовала је и тестирала могућности својих турно скија пред министром одбране, Предрагом Бошковићем, амбасадором Републике Словеније у Црној Гори, Грегором Прескером, начелником Генералштаба Војске Црне Горе, бригадним генералом Драгутином Дакићем и директорицом Директората за материјалне ресурсе, Алмом Љуљанај Јовићевић.


мод

Ријеч је о новом, револуционарном производу, који је осмишљен у сарадњи са словеначким Министарством одбране и Војске, у складу са војним потребама у условима зимског планинског дјеловања и високог снијега. 

мод
 
Ове скије, за разлику од обичних турно, склопљиве су и дупло лакше, конструисане за војника под комплетом опремом и наоружањем. Омогућавају лаку покретљивост на тешким снијежним теренима, као и транспорт у свим врстама летјелица. 
  
Како је казао представник “Елана”, за склопљиве турно скије су већ показале занимање оружане снаге многих земаља.

Бошковић је изразио интересовање Министарства одбране и Војске Црне Горе за овај производ специфичне скијашке опреме, прилагођен највишим технолошким стандардима и посебним војним потребама. Он је казао да Министарство улаже све напоре да модернизује ВЦГ, а да је са словеначким колегама изграђен однос партнерства који далеко надилази набавку опреме. 
 
Презентација је обављена у Регионалном центру за планинско ратовање, а тестирање на скијалишту “Колашин 1600”. 

мод
 
Турно скијање изводи се ван уређених стаза, што захтијева специјалну турноскијашку опрему, посебно због успона, које скијаш мора обавити сопственим снагама. Стога је ова опрема посебно важна за планинске чете које се крећу и дјелују у зимским планинаским условима.