Manja slova Veća slova RSS
>

Nastavak saradnje u domenu odbrane između Crne Gore i Republike Slovenije ključ za integraciju regiona u kolektivni sistem bezbjednosti

Nastavak saradnje u domenu odbrane između Crne Gore i Republike Slovenije ključ za integraciju regiona u kolektivni sistem bezbjednosti
Datum objave: 05.02.2020 11:00 | Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Ispis Štampaj stranicu


Ministar odbrane Predrag Bošković u oproštajnu posjetu primio je vojnog savjetnika pri ambasadi Republike Slovenije u Podgorici, Primoža Šavca. Bošković se zahvalio Šavcu na kontinuiranoj i sveobuhvatnoj podršci Republike Slovenije našoj zemlji na putu ka sticanju članstva u NATO, kao i na čvrstoj opredijeljenosti za njegovanje savezničkih odnosa u okviru Alijanse. Govoreći o značaju slovenačke podrške za reformu crnogorskog sektora odbrane, Bošković je podsjetio na dragocjeno iskustvo Republike Slovenije u oblasti NATO prioriteta, izrade integracionih planova i usvajanja procesa NATO planiranja. Istaknut je i nemjerljivi doprinos koji Slovenija pruža Crnoj Gori na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Dodatno, Bošković se zahvalio Šavcu na njegovom ličnom angažmanu na unaprjeđenju saradnje dvije države u domenu odbrane.

 
Šavc se tom prilikom zahvalio ministru za iscrpnu saradnju tokom prethodnih godina i istakao da je Crna Gora od obnove nezavisnosti bila respektabilni NATO partner, te da se od 2017. godine profilisala i kao kredibilna NATO saveznica. On je posebno izrazio zadovoljstvo obostranom posvećenošću jačanju regionalne saradnje, kao i zajedničkom promovisanju NATO politike otvorenih vrata, čime se značajno doprinosi bezbjednoj i prosperitetnoj budućnosti Zapadnog Balkana. Šavc je iznio pohvale za rezultate koje je Crna Gora ostvarila na putu evroatlantskih integracija, te naglasio da je uloga Crne Gore u kontekstu regionalne bezbjednosti i stabilnosti od ključnog značaja. 

Sagovornici su se sagasili da bez napredne bilateralne saradnje nema kvalitetne regionalne saradnje, te da da se će se odnosi u domenu odbrane, ali i sveukupni bilateralni odnosi između Crne Gore i Republike Slovenije, razvijati uspješno kao i u prethodnom periodu. Dodatno, Bošković i Šavc su iznijeli stav da NATO politika otvorenih vrata i region Zapadnog Balkana treba da ostanu prioritet Saveza u predstojećem periodu, naglasivši značaj zajedničkog rada i saradnje NATO članica u tom pravcu. 

Bošković je poželio Šavcu uspjeh u obavljanju narednih dužnosti, dok je Šavc izrazio uvjerenje da će se bilateralni odnosi Crne Gore i Slovenije i ubuduće odvijati dosadašnjim tempom.