Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Наставак сарадње у домену одбране између Црне Горе и Републике Словеније кључ за интеграцију региона у колективни систем безбједности

Наставак сарадње у домену одбране између Црне Горе и Републике Словеније кључ за интеграцију региона у колективни систем безбједности
Датум објаве: 05.02.2020 11:00 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


Министар одбране Предраг Бошковић у опроштајну посјету примио је војног савјетника при амбасади Републике Словеније у Подгорици, Приможа Шавца. Бошковић се захвалио Шавцу на континуираној и свеобухватној подршци Републике Словеније нашој земљи на путу ка стицању чланства у НАТО, као и на чврстој опредијељености за његовање савезничких односа у оквиру Алијансе. Говорећи о значају словеначке подршке за реформу црногорског сектора одбране, Бошковић је подсјетио на драгоцјено искуство Републике Словеније у области НАТО приоритета, израде интеграционих планова и усвајања процеса НАТО планирања. Истакнут је и немјерљиви допринос који Словенија пружа Црној Гори на њеном путу ка чланству у Европској унији. Додатно, Бошковић се захвалио Шавцу на његовом личном ангажману на унапрјеђењу сарадње двије државе у домену одбране.

 
Шавц се том приликом захвалио министру за исцрпну сарадњу током претходних година и истакао да је Црна Гора од обнове независности била респектабилни НАТО партнер, те да се од 2017. године профилисала и као кредибилна НАТО савезница. Он је посебно изразио задовољство обостраном посвећеношћу јачању регионалне сарадње, као и заједничком промовисању НАТО политике отворених врата, чиме се значајно доприноси безбједној и просперитетној будућности Западног Балкана. Шавц је изнио похвале за резултате које је Црна Гора остварила на путу евроатлантских интеграција, те нагласио да је улога Црне Горе у контексту регионалне безбједности и стабилности од кључног значаја. 

Саговорници су се сагасили да без напредне билатералне сарадње нема квалитетне регионалне сарадње, те да да се ће се односи у домену одбране, али и свеукупни билатерални односи између Црне Горе и Републике Словеније, развијати успјешно као и у претходном периоду. Додатно, Бошковић и Шавц су изнијели став да НАТО политика отворених врата и регион Западног Балкана треба да остану приоритет Савеза у предстојећем периоду, нагласивши значај заједничког рада и сарадње НАТО чланица у том правцу. 

Бошковић је пожелио Шавцу успјех у обављању наредних дужности, док је Шавц изразио увјерење да ће се билатерални односи Црне Горе и Словеније и убудуће одвијати досадашњим темпом.