Manja slova Veća slova RSS
>

Crna Gora i Kraljevina Danska posvećene jačanju nacionalnih kapaciteta u cilju unaprjeđenja odbrambene saradnje

Crna Gora i Kraljevina Danska posvećene jačanju nacionalnih kapaciteta u cilju unaprjeđenja odbrambene saradnje
Datum objave: 10.02.2020 15:02 | Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Ispis Štampaj stranicu


Generalni direktor Direktorata za politiku i planiranje odbrane Ivica Ivanović sastao se sa zamjenikom stalnog sekretara za bezbjednosnu politiku i operacije u Ministarstvu odbrane Kraljevine Danske, Kasperom Hoeg-Jensenom (Kasper Høeg-Jensen).


Ivanović je izrazio zadovoljstvo susretom i naglasio značaj saradnje Crne Gore i Kraljevine Danske u oblasti odbrane, ostvarene kroz uspješnu realizaciju projekata u oblasti informaciono-komunikacione infrastrukture. Naglasio je spremnost za nastavak saradnje, realizacijom aktivnosti i projekata kojima će se unaprijediti nacionalni odbrambeni kapaciteti. Dodaje da efikasan odgovor na izazove sigurnosti i bezbjednosti zahtijeva jačanje odgovarajućih institucionalnih kapaciteta i da Crna Gora predano radi na nacionalnom nivou i u saradnji sa saveznicima kako bi zaštitila svoje građane. Ivanović je danskog kolegu informisao i o postignutim rezultatima reformi sistema odbrane, kao i o planiranim koracima za naredni period. 

Hoeg-Jensen je istakao da, imajući u vidu sveobuhvatne reforme koje je Crna Gora sprovela u sistemu odbrane, preporučuju našu zemlju kao pouzdanog partnera. Naglasio je spremnost Kraljevine Danske u pružanju doprinosa daljim aktivnostima u tom pogledu, kako bi nacionalni kapaciteti zemalja članica bili, ne samo u očuvanju mira i sigurnosti svojih građana, već i u službi globalne zajednice. Takođe, ističući posvećenost Crne Gore članstvu u Evropskoj uniji, Hoeg Jensen izrazio je spremnost i za podršku tom cilju.

Sagovornici su saglasni da se u periodu koji predstoji realizuju projekti i zajedničke aktivnosti od obostranog interesa, koji će pružiti doprinos daljem unaprjeđenju nacionalnih i sistema kolektivne odbrane.