Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Црна Гора и Краљевина Данска посвећене јачању националних капацитета у циљу унапрјеђења одбрамбене сарадње

Црна Гора и Краљевина Данска посвећене јачању националних капацитета у циљу унапрјеђења одбрамбене сарадње
Датум објаве: 10.02.2020 15:02 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


Генерални директор Директората за политику и планирање одбране Ивица Ивановић састао се са замјеником сталног секретара за безбједносну политику и операције у Министарству одбране Краљевине Данске, Каспером Хоег-Јенсеном (Каспер Хøег-Јенсен).


Ивановић је изразио задовољство сусретом и нагласио значај сарадње Црне Горе и Краљевине Данске у области одбране, остварене кроз успјешну реализацију пројеката у области информационо-комуникационе инфраструктуре. Нагласио је спремност за наставак сарадње, реализацијом активности и пројеката којима ће се унаприједити национални одбрамбени капацитети. Додаје да ефикасан одговор на изазове сигурности и безбједности захтијева јачање одговарајућих институционалних капацитета и да Црна Гора предано ради на националном нивоу и у сарадњи са савезницима како би заштитила своје грађане. Ивановић је данског колегу информисао и о постигнутим резултатима реформи система одбране, као и о планираним корацима за наредни период. 

Хоег-Јенсен је истакао да, имајући у виду свеобухватне реформе које је Црна Гора спровела у систему одбране, препоручују нашу земљу као поузданог партнера. Нагласио је спремност Краљевине Данске у пружању доприноса даљим активностима у том погледу, како би национални капацитети земаља чланица били, не само у очувању мира и сигурности својих грађана, већ и у служби глобалне заједнице. Такође, истичући посвећеност Црне Горе чланству у Европској унији, Хоег Јенсен изразио је спремност и за подршку том циљу.

Саговорници су сагласни да се у периоду који предстоји реализују пројекти и заједничке активности од обостраног интереса, који ће пружити допринос даљем унапрјеђењу националних и система колективне одбране.