Manja slova Veća slova RSS
>

Bošković u Briselu na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta

Bošković u Briselu na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta
Datum objave: 12.02.2020 18:40 | Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Ispis Štampaj stranicu


Ministar odbrane Predrag Bošković učestvuje na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta na nivou ministara odbrane koji se 12. i 13. februara 2020. godine održava u Briselu.

mod
 
Prvi godišnji sastanak predstavlja priliku da ministri odbrane sumiraju učinke u protekloj godini, kao i da na osnovu ostvarenih rezultata, daju smjernice za dalji rad na sprovođenju aktivnosti Alijanse u cilju jačanja kolektivne odbrane. Još jednom je naglašeno da saveznice ostaju čvrsto posvećene očuvanju globalnog mira i bezbjednosti i da, u tom cilju, nastavljaju da djeluju u skladu sa principima projektovanja stabilnosti, uzimajući u obzir važnost postojanja stabilnog okruženja na granicama Alijanse. U tom kontekstu, bilo je riječi o nastavku angažmana savezničkih snaga u mirovnim misijama i operacijama, a naglašeno je i da će NATO nastaviti da pruža odlučan odgovor kada je u pitanju borba protiv terorizma, koji zahtijeva angažovanje cjelokupne međunarodne zajednice. Ministri su istakli da će saveznice sa pažnjom pratiti dešavanja na Bliskom Istoku kako bi se, uz sveobuhvatan pristup, našlo najbolje rješenje za uspostavljanje dugoročne stabilnosti. 

mod

Bošković je istakao da Crna Gora, kroz angažovanje pripadnika u okviru međunarodnih misija i operacija, jasno pokazuje posvećenost naporima Alijanse usmjerenih ka jačanju sveukupne bezbjednosne situacije. Govoreći o važnosti zajedničkih napora saveznica u suočavanju sa prijetnjama koje dolaze iz pravca istočnih granica Alijanse, ministar je podsjetio da je tokom decembra u Letoniju upućena treća rotacija, čime je nastavljen aktivan doprinos Ojačanom prisustvu Alijanse na Istoku – eFP. Takođe, Bošković je naglasio i važnost produbljivanja strateškog partnerstva sa Evropskom unijom, odnosno snaženja transatlantskog partnerstva, u cilju efikasnijeg suočavanja sa izazovima koje sa sobom nosi savremeno bezbjednosno okruženje, a koje karakteriše kompleksnost, nepredvidivost i međusobna povezanost međunarodnih aktera. 
  
Imajući u vidu da su gotovo sve saveznice ratifikovale Protokol o pristupanju, ministri su pozdravili ulazak Sjeverne Makedonije u Alijansu u narednih nekoliko sedmica, ističući da će to pozitivno uticati, ne samo na unutrašnje prilike u toj zemlji, već i na Zapadni Balkan u cjelini. Pristupanje Sjeverne Makedonije biće najbolja potvrda politike otvorenih vrata i dokaz da posvećenost reformama daje konkretne rezultate. Ministri su ponovili punu posvećenost Alijanse Zapadnom Balkanu, uz naglasak da se stabilnost ovog regiona ne može posmatrati odvojeno od cjelokupne evroatlantske zajednice.

Na marginama sastanka, ministar je potpisao Amandman na Memorandum o razumijevanju, koji se odnosi na multinacionalnu saradnju u vezi sa nabavkom odlučujuće municije kopnene vojske.