Manja slova Veća slova RSS
>

Odbrambena saradnja Crne Gore i Litvanije u službi očuvanja globalnog mira i stabilnosti

Odbrambena saradnja Crne Gore i Litvanije u službi očuvanja globalnog mira i stabilnosti
Datum objave: 14.02.2020 14:45 | Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Ispis Štampaj stranicu


Državni sekretar Slobodan Filipović boravio je u posjeti Ministarstvu nacionalne odbrane Republike Litvanije i tom prilikom sastao se sa zamjenikom ministra nacionalne odbrane te zemlje, Vitautasom Umbrasasom.

 
Filipović je istakao značaj saradnje dvije zemlje u oblasti odbrane i kazao da je zajednički rad sa savezničkim državama jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta. Tokom razgovora kazao je kako očekuje da će dvije zemlje u predstojećem periodu nastaviti da razvijaju odbrambenu bilateralnu saradnju, u čemu vidi dvostruke benefite u vidu jačanja nacionalnih odbrambenih sistema i doprinosa sistemu kolektivne bezbjednosti.

mod

Govoreći o integracionom procesu Crne Gore, Filipović je naglasio da naša zemlja, nakon što je u julu prošle godine zvanično okončala proces integracije nacionalnog u kolektivni sistem odbrane, nastavlja odlučno da sprovodi politiku Alijanse. U tom kontekstu poručio je da će Crna Gora nastaviti sa aktivnostima na planu jačanja odbrane, odvraćanja, kao i projektovanja stabilnosti, uz naglasak na potrebu jačanja regionalne odbrambene saradnje, kroz pružanje podrške zemljama aspirantima na putu ka evroatlantskoj porodici. 

Državni sekretar informisao je sagovornika i o aktuelnim projektima u pogledu modernizacije odbrambenog sistema, uz poseban osvrt na učešće pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim misijama, čime kontinuirano pokazujemo kredibilitet i spremnost da damo doprinos očuvanju mira i stabilnosti. 

Zamjenik ministra Umbrasas poručio je da naša zemlja predstavlja primjer uspješnog spoljnopolitičkog djelovanja i naglasio da kvalitet i kontinuitet sprovedenih reformskih procesa preporučuju našu državu kao kvalitetnog i pouzdanog partnera. Takođe, Umbrasas je izrazio zadovoljstvo zbog istaknutih težnji obje strane da saradnju u oblasti odbrane dodatno unaprjeđuju i potvrdio spremnost za učešće u svim aktivnostima, kako bilateralnog, tako i multilateralnog karaktera.

Na kraju, sagovornici su istakli obostrano zadovoljstvo susretom i izrazili očekivanje da će dinamična odbrambena saradnja dvije zemlje u periodu pred nama biti u službi bezbjednosti, sigurnosti i stabilnosti, i to ne samo našeg kontinenta, nego i šire. 
 
Tokom posjete Ministarstvu nacionalne odbrane Republike Litvanije, Filipović je posjetio Nacionalni centar za sajber odbranu, gdje se sastao sa direktorom Centra Ritisom Rainisom, kao i Vojnu Akademiju „General Jonas Žemaitis“, i tom prilikom razgovarao sa komandantom Akademije, pukovnikom Juozasom Kačergiusom.