Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Одбрамбена сарадња Црне Горе и Литваније у служби очувања глобалног мира и стабилности

Одбрамбена сарадња Црне Горе и Литваније у служби очувања глобалног мира и стабилности
Датум објаве: 14.02.2020 14:45 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


Државни секретар Слободан Филиповић боравио је у посјети Министарству националне одбране Републике Литваније и том приликом састао се са замјеником министра националне одбране те земље, Витаутасом Умбрасасом.

 
Филиповић је истакао значај сарадње двије земље у области одбране и казао да је заједнички рад са савезничким државама један од кључних спољнополитичких приоритета. Током разговора казао је како очекује да ће двије земље у предстојећем периоду наставити да развијају одбрамбену билатералну сарадњу, у чему види двоструке бенефите у виду јачања националних одбрамбених система и доприноса систему колективне безбједности.

мод

Говорећи о интеграционом процесу Црне Горе, Филиповић је нагласио да наша земља, након што је у јулу прошле године званично окончала процес интеграције националног у колективни систем одбране, наставља одлучно да спроводи политику Алијансе. У том контексту поручио је да ће Црна Гора наставити са активностима на плану јачања одбране, одвраћања, као и пројектовања стабилности, уз нагласак на потребу јачања регионалне одбрамбене сарадње, кроз пружање подршке земљама аспирантима на путу ка евроатлантској породици. 

Државни секретар информисао је саговорника и о актуелним пројектима у погледу модернизације одбрамбеног система, уз посебан осврт на учешће припадника Војске Црне Горе у међународним мисијама, чиме континуирано показујемо кредибилитет и спремност да дамо допринос очувању мира и стабилности. 

Замјеник министра Умбрасас поручио је да наша земља представља примјер успјешног спољнополитичког дјеловања и нагласио да квалитет и континуитет спроведених реформских процеса препоручују нашу државу као квалитетног и поузданог партнера. Такође, Умбрасас је изразио задовољство због истакнутих тежњи обје стране да сарадњу у области одбране додатно унапрјеђују и потврдио спремност за учешће у свим активностима, како билатералног, тако и мултилатералног карактера.

На крају, саговорници су истакли обострано задовољство сусретом и изразили очекивање да ће динамична одбрамбена сарадња двије земље у периоду пред нама бити у служби безбједности, сигурности и стабилности, и то не само нашег континента, него и шире. 
 
Током посјете Министарству националне одбране Републике Литваније, Филиповић је посјетио Национални центар за сајбер одбрану, гдје се састао са директором Центра Ритисом Раинисом, као и Војну Академију „Генерал Јонас Жемаитис“, и том приликом разговарао са командантом Академије, пуковником Јуозасом Качергиусом.