Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Бошковић: Тијесна сарадња са земљама савезницама и партнерима основ у борби са безбједносним изазовима

Бошковић: Тијесна сарадња са земљама савезницама и партнерима основ у борби са безбједносним изазовима
Датум објаве: 15.02.2020 15:00 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


Министар одбране Предраг Бошковић током другог дана учешћа на Минхенској безбједносној конференцији имао је билатерални састанак са министром одбране Кипра, Савасом Ангелидесом.


мод

Током састанка потврђена је континуирана политичка подршка и експертска помоћ Кипра на плану европских интеграција Црне Горе. Разговор је био прилика и за конструктивну размјену мишљења о актуелном политичком тренутку у државама ЕУ, као и важним безбједносним изазовима од глобалног значаја.

Током конференције, министар Бошковић је присуствовао радном ручку у организацији министарке одбране СР Њемачке, Анегрет Крамп Каренбауер. Бошкович је честитао министарки на недавно преузетој дужности и изразио наду да ће се током њеног мандата наставити изузетно добра и интензивна сарадња двије државе на пољу одбране. Нагласио је да се СР Њемачка у протеклим годинама показала као прави партнер, а сада и савезник Црној Гори на путу испуњавања НАТО циљева способности и процеса модернизације Војске Црне Горе. 

мод

Министарка Каренбауер изразила је задовољство што су односи двије државе на високом нивоу, наглашавајући важност сарадње са свим земљама савезницама, не узимајући у обзир величину земље или бројчаност њене војске. Као потврду томе, Каренбауер је похвалила допринос наше земље колективном систему, као и учешће припадника Војске Црне Горе у мировним мисијама и операцијама, те изразила задовољство заједничким учешћем у мисији „Одлучна подршка“ у Авганистану. 

На радном ручку министар се састао и са колегама из Сједињених Америчких држава, Марком Еспером, Румуније Николајем Чуком и Македоније Радмилом Шекеринском

Министар одбране је одржао и билатерални састанак са главним представником за спољну политику њемачке еколошке партије Алијанса'90/Зелени, Омид Ноурипоуром, који као члан Бундестага представља Савезну државу Хесен. Ту је било ријечи о кључним програмима и ставовима партије “зелених”, по питању миграција и избјеглица, заштити климе и климатским промјенама, као и актуелној кризи на Блиском истоку. 

У току другог дана конференције министар Бошковић се састао и са министром одбране Јапана, Таром Коном. У разговору Бошковић је јапанског колегу упознао са реформом система одбране у нашој земљи и са оним шта је учињено по питању модернизације од када је Црна Гора постала чланица НАТО-а. Бошковић и Коно размијенили су мишљење и о актуелним безбједносним изазовима са којима се суочава цијели свијет.

мод