Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Министар Бошковић одржао предавање на Економском факултету

Министар Бошковић одржао предавање на Економском факултету
Датум објаве: 17.02.2020 13:20 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


Министар одбране Предраг Бошковић одржао је уводно предавање на почетку љетњег семестра на Економском факултету Универзитета Црне Горе, на тему 'Безбједност као економски ресурс – сигурност и стабилност значајни за стране инвестиције'.


мод

Министар је заинтересованим студентима прије свега пожели о успјешан рад, приближио важност чланства у Сјеверноатлантском савезу и на конкретним примјерима говорио о предностима. Објашњавајући ширину појма безбједности, министар је подсјетио на Хенри Форда, оснивача компаније ФОРД, који је истицао да једину стварну сигурност човјеку могу пружити довољна резерва знања, искуства и способности. Имајући то на уму, подсјетио је и на чињеницу да је регион Западног Балкана често био поприште битака, сукоба, неразумијевања и борбе за мало парче територије. 

'Црна Гора као најмања држава Балкана кроз историју морала је да се учи на својим грешкама, да покуша да те грешке не понавља и да након стицања независности 2006. године обезбиједи безбједносни оквир за себе, своје грађане, како би могла да се посвети економском расту и развоју', казао је Бошковић и додао да је управо чланство у НАТО једна од најбољих одлука коју је ова Влада донијела. 'Да оставимо емоције по страни и историју, најисправнија одлука је донешена 2017.године, када смо постали дио Алијансе. Мислим да ће вријеме које долази и које тренутно живимо то и показати. Сигуран сам и да би актуелна ситуација била потпуно другачија да Црна Гора није чланица НАТО', истакао је Бошковић. 

мод
 
Министар је казао да су, поред повећања степена безбједности, предности владавина права, борба против организованог криминала и корупције, али и економски раст који је евидентан. 

'Бројке за претходне три године показују да се раст страних директних инвестиција из земаља НАТО увећао за неколико стотина процената. Само у првој години чланства у НАТО, прилив је био преко 250% већи него у години прије', истакао је министар и додао да је то случај са свим земљама источног блока које су приступиле Алијанси. 
 
Он је одговарајући на питања студената која се односе на чланство и обавезе које из тога произилазе, поручио да је неутралност немогућа када је Балкан у питању, што нас је историја научила. 

'Да Црна Гора није чланица НАТО, улагања у опрему би била сигурно десетоструко већа, него што су улагања у модернизацију Војске Црне Горе, која је члан колективног система одбране. Знате да уколико до било каквог инцидента дође, да можете рачунати и на војску и на средства осталих 28, ускоро 29. чланица Алијансе', поручио је министар студентима Економског факултета које је занимала и сајбер безбједност. Бошковић је казао да је то, тренутно, највећи изазов за човјечанство. 

мод
 
'Оно што је Црна Гора претрпјела од 2014. године на овамо је јединствен примјер у свијету. Преживјели смо више врста специјалних ратова који су се водили против нас, а сада се понавља исти сценарио из 2016. и 2017. године, са много перфиднијом намјером. Ми смо сада, када су сајбер капацитети у питању, у сарадњи са Сједињеним државама значајно подигли знање и ресурсе на виши ниво', закључио је министар и поручио да сви морамо бити посебно опрезни, јер живимо у времену када су дезинформације свакодневица.

мод