Manja slova Veća slova RSS
>

Bošković s Mindekom: CG i Slovačka imaju obavezu da doprinose međunarodnoj stabilnosti

Bošković s Mindekom: CG i Slovačka imaju obavezu da doprinose međunarodnoj stabilnosti
Datum objave: 02.03.2020 09:41 | Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Ispis Štampaj stranicu


Ministar odbrane Predrag Bošković primio je danas u nastupnu posjetu novoimenovanog izaslanika odbrane Slovačke za Crnu Goru na nerezidentnoj osnovi pukovnika Milana Mindeka.

„Crna Gora i Slovačka kao dvije kredibilne NATO saveznice imaju obavezu i odgovornost da kontinuirano doprinose regionalnoj i međunarodnoj stabilnosti, postavljajući primjer uspješnih kontributora kolektivnoj bezbjednosti“, kazao je Bošković, naglasivši da je zadovoljan odbrambenom saradnjom dvije zemlje.

Ministar je istakao da je otvoren za njeno intenziviranje, s fokusom na oblasti od zajedničkog interesa.

On je ukazao na stratešku opredijeljenost Crne Gore članstvu u Evropskoj uniji i izrazio zadovoljstvo podrškom koju Slovačka pruža našoj zemlji na tom putu.

Mindek je kazao da vjeruje da će Crna Gora i Slovačka nastaviti da njeguju dobre odnose, s akcentom na oblast odbrane.

Slovački izaslanik odbrane je poručio da će njegovo resorno ministarstvo nastaviti da bude kredibilan partner Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore, naglasivši spremnost za jačanje odbrambene saradnje kroz zajedničke projekte.

Mindek je istakao da je zadovoljan napretkom Crne Gore na putu evropskih intergacija i posvećenošću naše zemlje tom procesu.

Pukovnik je podsjetio na angažman Slovačke u okviru Višegradske grupe (V-4), naglasivši da su sve države V-4 članice i Evropske unije i NATO, te da će nastaviti sa s zalaganjem za napredak integracionog procesa država Zapadnog Balkana.

Sagovornici su razgovarali i o bezbjednosnoj situaciji u regionu, odbrambenim ciljevima dvije države, saradnji u okviru Alijanse, kao i o učešću pripadnika dvije vojske u međunarodnim misijama i operacijama.