Manja slova Veća slova RSS
>

Bošković sa Guerinijem: Republika Italija snažno podržava političke i odbrambene odluke Crne Gore

Bošković sa Guerinijem: Republika Italija snažno podržava političke i odbrambene odluke Crne Gore
Datum objave: 04.03.2020 08:47 | Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Ispis Štampaj stranicu


Ministar odbrane Crne Gore, Predrag Bošković sastao se danas u Podgorici sa minitrom odbrane Republike Italije, Lorencom Guerinijem (Lorenzo Guerini).

Bošković je tom prilikom saopštio da je Crna Gora posvećena pružanju doprinosa kolektivnom sistemu bezbjednosti i upoznao sagovornika sa aktuelnim odbrambenim prioritetima razvoja crnogorske vojske. On se posebno osvrnuo na projekte modernizacije odbrambenog sektora. 

Ministar Guerini je istakao da članstvo Crne Gore u NATO preporučuje našu zemlju kao kredibilnog saveznika u domenu obezbjeđivanja dugoročne stabilnosti na Zapadnom Balkanu. On je kazao da će Italija nastaviti da snažno podržava politički i odbrambeni kurs Crne Gore. Guerini je naglasio spremnost italijanske strane za značajnije unapređenje bilateralne odbrambene saradnje, ukazujući da upravo oblasti modernizacije i opremanja mogu predstavljati modalitete za njeno dalje razvijanje, koje se može sprovesti kroz projekte od zajedničkog interesa.

Bošković je istakao da će Crna Gora i ubuduće nastaviti da snažno promoviše NATO politiku otvorenih vrata i da doprinosi kolektivnom sistemu bezbjednosti, uz podržavanje napora međunarodne zajednice u projektovanju stabilnosti. On je podsjetio na značaj angažmana crnogorskih vojnika u međunarodnim misijama. 
 
Guerini je naglasio da Crna Gora, iako najmlađa članica Alijanse, predstavlja važnog saveznika i kredibilnog partnera u domenu odbrambene saradnje u okviru Evropske unije. On je kazao da će Italija nastaviti da podržava dalje jačanje kapaciteta crnogorskog odbrambenog sistema. 

Sagovornici su istakli da je aktuelna bilateralna saradnja Crne Gore i Italije u domenu odbrane kvalitetna i sadržajna, te izrazili zadovoljstvo ostvarenim uspjehom saradnje vazduhoplovstava i mornarica dvije zemlje, kao i na planu školovanja crnogorskih kadeta na italijanskim vojnim akademijama. Bošković i Guerini su razmotrili modalitete daljeg unapređenja saradnje u okviru Alijanse, sa fokusom na planove popunjavanja pozicija u okviru NATO komandne strukture.