Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Предсједнику Црне Горе представљени медицински капацитети хеликоптерске ескадриле ВЦГ

Предсједнику Црне Горе представљени медицински капацитети хеликоптерске ескадриле ВЦГ
Датум објаве: 24.04.2020 15:58 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


На хелиодрому Клиничког центра Црне Горе предсједнику државе Милу Ђукановићу у присуству министра одбране Предрага Бошковића и директора КЦЦГ Јевта Ераковића представљени су медицински капацитети хеликоптерске ескадриле ВЦГ. Ријеч је о интезивној јединици са којом су, по најсавременијим стандардима, опремљни хеликопери ВЦГ и стављени на располагање грађанима, односно потребама КЦЦГ.

Предсједник Ђукановић је казао да је то одличан примјер веома квалитетне сарадње Министарства одбране и Војске Црне Горе са здравственим системом, односно КЦЦГ као кровном институцијом.

‘Обрадован сам што смо и на овај начин потврдили да је Црна Гора земља перманентно растућих капацитета, који су усредсређени на пружање сигурности грађанима. Ово је прилика да, уз поштовање за оно што је урадио КЦЦГ, још једном потенцирамо огромну улогу коју је Војска Црне Горе одиграла и у овој кризној ситуацији’, поручио је предсједник Ђукановић, који се приликом обиласка КЦЦГ обратио и војницима који обезбјеђују ту установу.


‘Треба подсјетити да је око 200 људи стално ангажовано у обезбјеђењу здравствених објеката и карантина. Данас можемо да свједочимо да је заиста Војска била и даље јесте један важан фактор овако добрих резултата које је држава Црна Гора до сада остварила’, истакао је предсједник.

Министар одбране Предраг Бошковић захвалио се на прилици да се јавности представи оно што МО, односно Генералштаб ВЦГ ради, а што је значајна инвестиција за Војску, али и комплетан здравствени систем наше земље.

‘Медицинска опрема за хеликоптерску јединици коштала је укупно 290 хиљада еура. Сада имамо најбољи могући сервис за унесрећене када је регион у питању. Посебно смо поносни на то што смо ову активност реализовали у кратком року и морам рећи да је то прави примјер веома квалитетне сарадње двије институције у Црној Гори’, казао је министар Бошковић и додао да је ВЦГ у претходном периоду с пуним правом стекла епитет институције којој се можда и највише вјерује у Црној Гори, што су и истраживања показивала.

‘Сви ми у МО смо неизмјерно захвални предсједнику Црне Горе, Влади, на челу са премијером, за разумијевање што смо у претходном периоду инвестирали значајна средства у подизање, модернизацију и опремање ВЦГ, како би могла да одговори и овој трећој мисији, која је данас најважнија, када се сусријећемо са једном оваквом кризом,’ истакао је министар Бошковић.
Он се захвалио припадницама и припадницима ВЦГ на несебичном труду који свакодневно улажу и истакао да ово није крај борбе, већ да сви заједно морамо истрајати, дакле, без опуштања, како би потврдили добре резултате које су дале институције.

Директор КЦЦГ Јевто Ераковић је казао да нова опрема, коју је прибавила ВЦГ, здравствени систем чини много јачим, успјешнијим и ефикаснијим.
 
'Ради се о интензивној јединици која се налази у оквиру хеликоптера Белл ВЦГ и која омогућава нашој интервентној екипи, нашим анестезилозима и анестетичарима да у сваком тренутку и на сваком мјесту у Црној Гори пруже адекватну професионалну и најбољу могућу заштиту и третман свих грађана Црне Горе', казао је Ераковић и у име свих здравствених радника захвалио на доприносу Министарству одбране и Војсци Црне Горе. 
 
Ераковић је, као и предсједник Црне Горе, истакао да није вријеме за опуштање, јер борба са коронавирусом није завршена. Ђукановић је том приликом најавио и нови развојни пројекат у који ће се кренути чим се за то створе услови. Наиме, ријеч је о изградњи Клиника за инфективне болести и дерматовенерологију у кругу КЦЦГ, за шта је завршен главни пројекат и готово заокружена финансијска конструкција.

ФОТО/ВИДЕО: хттпс://www.флицкр.цом/пхотос/владацг/албумс/72157714022269443

Биро за односе са јавношћу Министарства одбране