Manja slova Veća slova RSS
>

Dakić učestvovao na sjednici NATO Vojnog komiteta

Dakić učestvovao na sjednici NATO Vojnog komiteta
Datum objave: 14.05.2020 15:51 | Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Ispis Štampaj stranicu


Načelnik Generalštaba, brigadni general Dragutin Dakić učestvovao je na 183. sjednici NATO Vojnog komiteta, najvišeg vojnog tijela Alijanse. To je prvi put u istoriji da se komitet načelnika Generalštabova održava virtuelno, što je uslovljeno trenutnom situacijom u vezi sa koronavirusom.


Načenici Generalštabova diskutovali su o operacijama, misijama i aktivnostima koje NATO sprovodi u svojoj zoni odgovornosti. Jedna od sesija bila je posvećena i situaciji u svijetu koja je prouzrokovana COVID-19 krizom i njenim uticajem na savezničke aktivnosti. 

Prateći diskusiju o političkim odlukama, raspravljali su o statusu trening misija u Avganistanu i Iraku. 

Podsjetimo, ranije ove godine, prateći progres pregovora u Avganistanu, Alijansa se saglasila da smanji svoje prisustvo u okvire misije ``Resolute Support``.

General Dakić je informisao Komitet da je Vojska Crne Gore do sada participirala sa ukupno 557 vojnika u Avganistanu i da će u skladu sa planom povlaćenja trupa iz Avganistana Crna Gora završiti svoje učešće u septembru ove godine. 

Načelnik generalštaba Vojske Crne Gore iskazao je podršku izradi NATO koncepta odvraćanja i odbrane, kao i koncepta ratovanja koji će predstavljati osnov za izradu sveobuhvatnog plana procjene trenutnih i budućih izazova Alijanse. 

Dakić je napomenuo da je Crna Gora bila posvećena finalnoj izradi koncepta odvraćanja i odbrane i zahvalio se na transparentnosti i konsultacijama koju je SHAPE imao sa članicama Alijanse na svim nivoima tokom izrade koncepata. On se zahvalio i Vrhovnom saveznickom komandantu na spremosti da NATO pruži neophodnu logističku pomoć Crnoj Gori kao i Holandiji i Turskoj na nesebičnoj pomoći koju su pružili tokom pandemije COVID-19.

Tokom diskusije o NATO konceptu za odvraćanje i odbranu evro-atlantske oblasti i konceptu ratovanja, koji su proistekli iz nove NATO vojne strategije, postavljeni su vojni prioriteti kao i njihov pristup trenutnim i budućim prijetnjama. Sve to omugućiće NATO komandantima pravovremeno reagovanje u bezbjednosno promjenjivim okruženjima.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nalčelnicima je uvodnim obraćanjem predstavio političke zaključke sa poslednjeg sastanka ministara odbrane i vanjskih poslova. 

Vojni komitet načelnika generalštabova sastaje se u cilju definisanja zadataka vezanih za NATO operacije i misije i pružanja vojnih preporuka Sjeveroatlantskom Savjetu (North Atlantic Council-NAC) vezanih za rješavanje globalnih bezbjednosnih izazova.


Biro za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane