Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Дакић учествовао на сједници НАТО Војног комитета

Дакић учествовао на сједници НАТО Војног комитета
Датум објаве: 14.05.2020 15:51 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


Начелник Генералштаба, бригадни генерал Драгутин Дакић учествовао је на 183. сједници НАТО Војног комитета, највишег војног тијела Алијансе. То је први пут у историји да се комитет начелника Генералштабова одржава виртуелно, што је условљено тренутном ситуацијом у вези са коронавирусом.


Наченици Генералштабова дискутовали су о операцијама, мисијама и активностима које НАТО спроводи у својој зони одговорности. Једна од сесија била је посвећена и ситуацији у свијету која је проузрокована ЦОВИД-19 кризом и њеним утицајем на савезничке активности. 

Пратећи дискусију о политичким одлукама, расправљали су о статусу тренинг мисија у Авганистану и Ираку. 

Подсјетимо, раније ове године, пратећи прогрес преговора у Авганистану, Алијанса се сагласила да смањи своје присуство у оквире мисије ``Ресолуте Суппорт``.

Генерал Дакић је информисао Комитет да је Војска Црне Горе до сада партиципирала са укупно 557 војника у Авганистану и да ће у складу са планом повлаћења трупа из Авганистана Црна Гора завршити своје учешће у септембру ове године. 

Начелник генералштаба Војске Црне Горе исказао је подршку изради НАТО концепта одвраћања и одбране, као и концепта ратовања који ће представљати основ за израду свеобухватног плана процјене тренутних и будућих изазова Алијансе. 

Дакић је напоменуо да је Црна Гора била посвећена финалној изради концепта одвраћања и одбране и захвалио се на транспарентности и консултацијама коју је СХАПЕ имао са чланицама Алијансе на свим нивоима током израде концепата. Он се захвалио и Врховном савезницком команданту на спремости да НАТО пружи неопходну логистичку помоћ Црној Гори као и Холандији и Турској на несебичној помоћи коју су пружили током пандемије ЦОВИД-19.

Током дискусије о НАТО концепту за одвраћање и одбрану евро-атлантске области и концепту ратовања, који су проистекли из нове НАТО војне стратегије, постављени су војни приоритети као и њихов приступ тренутним и будућим пријетњама. Све то омугућиће НАТО командантима правовремено реаговање у безбједносно промјењивим окружењима.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг налчелницима је уводним обраћањем представио политичке закључке са последњег састанка министара одбране и вањских послова. 

Војни комитет начелника генералштабова састаје се у циљу дефинисања задатака везаних за НАТО операције и мисије и пружања војних препорука Сјевероатлантском Савјету (Нортх Атлантиц Цоунцил-НАЦ) везаних за рјешавање глобалних безбједносних изазова.


Биро за односе са јавношћу Министарства одбране