Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Блиска сарадња држава чланица А5 значајна за превазилажење изазова

Блиска сарадња држава чланица А5 значајна за превазилажење изазова
Датум објаве: 19.05.2020 17:31 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Састанак на нивоу политичких директора министарстава одбране и вањских послова држава чланица и посматрача Америчко-јадранске повеље (А5), одржан је данас путем видео линка, у оквиру овогодишњег предсједавања Босне и Херцеговине Повељом.

Црну Гору су представљали генерални директор Директората за политику и планирање одбране Министарства одбране, генерал мајор Рајко Пешић и  генерални директор за НАТО и политику безбједности Министарства вањских послова, Владимир Вучинић.

На састанку су разматрани актуелни безбједносни и политички изазови и могућност сарадње региона у контексту суочавања с посљедицама пандемије вируса ЦОВИД-19, као и  заједничке активности држава региона током предсједавања БиХ овим регионалним форматом.

Генерал мајор Пешић је нагласио да садашња ситуација захтијева снажну међународну сарадњу и солидарност, јер ову кризу можемо превазићи једино заједничким радом и размјеном искустава. Истиче да ова иницијатива представља значајан форум за промовисање евроатлантских аспирација држава Западног Балкана, као и снажан инструмент јачања регионалне сарадње у домену одбране. С тим у вези, он је казао да би приоритет свих држава чланица ове иницијативе требало да буде блиска сарадња, заснована на нашим темељним принципима, владавини закона и добросусједским односима, чији је циљ јачање стабилности и безбједности у региону југоисточне Европе. Говорећи о будућој сарадњи у оквиру Америчко-јадранске повеље А5, он је истакао да смо од формирања овог форума постигли много, чинећи значајне кораке у продубљивању сарадње на свим нивоима, те да је сада прави тренутак за разматрање нових модалитета сарадње који ће ојачати улогу и видљивост ове иницијативе на међународној сцени.

Пешић је истакао и да интегрисаним дјеловањем у оквиру регионалних иницијатива потврђујемо политичку зрелост и посвећеност нашег региона јачању глобалне стабилности и безбједности и врло успјешан примјер заједничког регионалног одговора на заједничке изазове.

Вучинић је указао да су актуелна пандемија и њене посљедице додатно појачале неопходност још тјешње сарадње чланица и посматрача А5. Похвалио је вец́ започете заједничке регионалне напоре на сузбијању негативних импликација ове појаве, као што је сарадња у оквиру Централноевропске иницијативе (ЦЕИ) којом ове године предсједава Црна Гора. У погледу безбједносних изазова, Вучинић је посебно нагласио значај сарадње региона на сузбијању ширења дезинформација, што је изазов који је током пандемије додатно добио на значају.  Истакао је да се заједнички морамо одупријети дезинформацијама које  подривају демократске вриједности у региону, кредибилитет европских и евроатлантских процеса Западног Балкана. У том свјетлу, захвалио је на драгоцјеној  помоћи коју САД пружају државама у региону и Европи, као виду демонстрације трансатлантског јединства и солидарности. Такође, указао је и на значај  подршке коју нам је пружила ЕУ на сузбијању посљедица ЦОВИД-19, што је још једна потврда европске перспективе Западног Балкана.