Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Ваздухопловство Војске Црне Горе јаче за два хеликоптера Белл 505

Ваздухопловство Војске Црне Горе јаче за два хеликоптера Белл 505
Датум објаве: 05.06.2020 18:14 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


Министарство одбране Црне Горе потписало је међудржавни уговор за набавку два хеликоптера Белл 505 Јет Рангер X, са Канадском Комерцијалном Компанијом 'ЦЦЦ'. Уговор подразумијева да ће та компанија омогућити обуку у Француској за три пилота из Црне Горе, као и за осам техничара на Белл Тренинг Академији, у Форт Ворту, у Тексасу.


‘Министарство одбране Црне Горе наставља са преданим радом у циљу унапрјеђења наших оружаних снага. Уочи трогодишњице од чланства у НАТО, овај Уговор потврђује да је Црна Гора посвећена и да ради све да буде спремна за нове изазове’, казао је министар одбране Предраг Бошковић. ‘Са оваквим ваздухопловима, јединственим на Западном Балкану, нашим пилотима обезбиједићемо одличну обуку, али и могућности да обављају различите задатаке’, истакао је министар Бошковић. 

мод
 
Са брзином од 232 км/х и са носивошћу од 680 кг, Белл 505 је дизајниран да буде сигуран и лак за летјење. Дизајн у први план ставља сигурност, перформансе и приступачност, спајајући провјерне системе са напредном технологијом и елегантним, модерним изгледом. 
 
‘Поносни смо што ћемо у нашој ексадрили имати нови Белл 505, који је опремљен са најновијом технологијом’, казао је пуковник Ненад Павловић из Ваздухопловних снага Црне Горе. ‘Ови хеликоптери омогућиће нашим пилотима да боље обављају своје дужности, посебно у оквиру треће мисије која се односи на помоћ становништву.’ 
 
Белл 505, према ријечима челних људи из те компаније, биљежи огроман успјех у Европи и другим дјеловима свијета.

'Поносни смо што Ваздухопловним снагама Црне Горе пружамо изванредне производе и услуге. Белл 505 је феноменалан ваздухоплов за обуку нових војних пилота', казао је генерални дикретор за Европу и Русију Данкан Ван Де Велде. ‘Захваљујемо Ваздухопловству Црне Горе због чињенице да своју ескадрилу опрема са хеликоптерима типа Белл, а Белл 505 биће сјајан додатак том програму.’ 

Ваздухоплов укључује високотехнолошки кокпит и прилагодљив дизајн кабине, што га чини изузетно трошковно конкурентним и способним за све изазове. 

Један хеликоптер Белл 505 у Црну Гору ће стићи током наредног мјесеца, а други почетком 2021.године. Укупна вриједност набавке је 3.267.234,77 еура. Хеликоптере ће, према Уговору, Црној Гори доставити представништво Белл-а у Прагу.

Биро за односе са јавношћу Министарства одбране