Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Генерал мајор Пешић и пуковник Фабрис потписали План билатералне сарадње између Црне Горе и Француске за 2020. годину

Генерал мајор Пешић и пуковник Фабрис потписали План билатералне сарадње између Црне Горе и Француске за 2020. годину
Датум објаве: 10.06.2020 14:43 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


Генерални директор Директората за политику и планирање одбране, генерал-мајор Рајко Пешић, и изасланик одбране Републике Француске, пуковник Фабрис Дуда, потписали су План билатералне сарадње Црне Горе и Француске у области одбране за 2020. годину.


Сусрет генерал-мајора Пешића и пуковника Дуде био је прилика за осврт на досадашњу одбрамбену сарадњу Црне Горе и Француске, о чему свједочи успјешна реализација бројних активности предвиђених досадашњим плановима билатералне сарадње. Пешић изразио је задовољство сусретом и похвалио напоре које Дуда улаже у одржавање квалитетних односа двије земље, као и јачање интензитета сарадње у домену одбране. Такође, Пешић је говорио и о значајној улози коју је Војска Црне Горе имала у борби са пандемијом новог коронавируса, свакодневно радећи на обезбјеђивању карантина и деконтаминацији возила и медицинских простора и површина, као и организовања медицинске евакуације.

мод

Пуковних Дуда исказао је задовољство свеобухватном сарадњом двије земље у домену одбране, те нагласио да ће наставити да се залаже за њено додатно унапређење у будућем периоду. Указао је и на значајно залагање ВЦГ за вријеме трајање епидемије вируса Цовид-19, што је умногоме допринијело успјешном завршетку борбе са вирусом и захваљујући чему је Црна Гора званично постала једна од првих земаља без активних случајева заразе у Европи.

На састанку је било ријечи о актуелном учешћу припадника црногорске војске у међународним мисијама, као и о континуираном раду на модернизацији и опремању Војске и јачању њених капацитета у циљу испуњавања преузетих обавеза који произлазе из НАТО агенде. Саговорници су се сложили да је потписивање Плана билатералне сарадње у области одбране између два министарства од великог значаја за додатно развијање одбрамбених односа као савезничких земаља у оквиру Алијансе, те истакли да ће посвећено радити на развијању модалитета за одржавање и унапређивање пријатељских и билатералних односа и у будућем периоду.