Manja slova Veća slova RSS
>

Ministar Bošković na sastanku ministara odbrane Sjevernoatlantskog saveza

Ministar Bošković na sastanku ministara odbrane Sjevernoatlantskog saveza
Datum objave: 17.06.2020 18:33 | Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Ispis Štampaj stranicu


Ministar odbrane Predrag Bošković učestvuje na sastanku ministara odbrane Sjeveroatlanstkog saveza koji se, putem video konferencije, održava 17. i 18. juna 2020. godine.

Tokom prvog dana sastanka, fokus razgovora bio je usmjeren na analizu bezbjednosne situacije na međunarodnom planu. Polazeći od činjenice da je NATO posvećen neprestanom prilagođavanju aktuelnim dešavanjima na globalnom nivou, ministri odbrane su konstatovali da je potrebno nastaviti sa aktivnim radom na razvijanju sposobnosti za pružanje adekvatnog i pravovremenog odgovora na potencijalne izazove iz svih starteških pravaca.

Bilo je riječi o daljim koracima u cilju unapređenja odvraćanja i odbrane Alijanse i zaključeno je da će očuvanje mira, stabilnosti i bezbjednosti u cijelom evroatlantskom području ostati prioritet i u narednom periodu.

Ministar Bošković istakao je da Alijansa predstavlja temelj jake kolektivne odbrane i da, shodno tome, nastavlja efikasno ispunjavanje ključnih zadataka, istovremeno se prilagođavajući promjenama koje sobom nosi novi bezbjednosni kontekst.

Osvrnuvši se na uticaj COVID-19 krize na funkcionisanje Alijanse, ministar je naveo da je NATO još jednom demonstrirao sposobnost da nesmetano i odgovorno sprovodi aktivnosti u cilju očuvanja međunarodne bezbjednosti, bez obzira na novonastale izazove.

MINISTARSTVO OBRANE