Manja slova Veća slova RSS
>

Drugi dan sastanka Sjevernotlantskog savjeta: Države saveznice pokazale jedinstvo u očuvanju bezbjednosti svojih teritorija i građana

Drugi dan sastanka Sjevernotlantskog savjeta: Države saveznice pokazale jedinstvo u očuvanju bezbjednosti svojih teritorija i građana
Datum objave: 18.06.2020 16:30 | Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Ispis Štampaj stranicu


Drugog dana sastanka Sjevernotlantskog savjeta, ministar odbrane Predrag Bošković učestvovao je na sesiji posvećenoj odgovoru na krizu izazvanu virusom COVID-19.

Tokom sastanka, ministri su konstatovali da, i pored brojnih izazova sa kojima se suočavaju sve zemlje usljed posljedica izazvanih COVID-19, NATO nastavlja odgovorno i uspješno da sprovodi predviđene zadatke u cilju očuvanja bezbjednosti svoje teritorije i građana. 
  
Ministri su naglasili da je COVID-19 kriza pokazala jedinstvo i otpornost svih saveznica, koje su kroz upućivanje pomoći pokazale međusobnu solidarnost i posvećenost očuvanju zajedničkih vrijednosti. Saglasni su se da je od značaja pravovremeno i pouzdano informisati javnost o svim aktivnostima koje se sprovode, kako bi se izbjegle posljedice nastale širenjem dezinformacija. 

Ministar Bošković je istakao da je kriza prouzrokovana koronavirusom, pored visoke solidarnosti u borbi za očuvanje zdravlja stanovništva, pokazala važnost ujedinjenog pristupa svih saveznica u suočavanju sa širenjem dezinformacija.

Bošković je naveo da zajedničkim snagama NATO mora raditi na identifikovanju i suprotstavljanju ovim izazovima. Ministar je kazao da je u proteklom periodu potvrđeno da Alijansa ostaje posvećena svojim temeljnim vrijednostima, uzimajući u obzir da su saveznice uložile značajne napore kako bi se umanjile posljedice po ljudske živote. Ministar je naglasio i značaj vojnih kapaciteta kao podrške u sprovođenju nacionalnih mjera na otklanjanju posljedica koronavirusa.

Takođe, naveo je da je saradnja sa međunarodnim partnerima, prije svega EU i UN, od ključnog značaja u zajedničkim nastojanjima, kako na očuvanju globalnog mira i bezbjednosti, tako i u nalaženju najboljih riješenja u cilju suzbijanja pandemije. 

Ministar Bošković izrazio je zahvalnost svim saveznicama koje su, bilateralno ili preko Evroatlantskog koordinacionog centra za vanredne situacije (EADRCC), našoj zemlji pružile podršku u vidu medicinskog materijala i opreme i time osigurali adekvatan odgovor na izazove pandemije, što je još jedna potvrda solidarnosti i prijateljskih odnosa unutar Alijanse.

Biro za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane