Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Други дан састанка Сјевернотлантског савјета: Државе савезнице показале јединство у очувању безбједности својих територија и грађана

Други дан састанка Сјевернотлантског савјета: Државе савезнице показале јединство у очувању безбједности својих територија и грађана
Датум објаве: 18.06.2020 16:30 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


Другог дана састанка Сјевернотлантског савјета, министар одбране Предраг Бошковић учествовао је на сесији посвећеној одговору на кризу изазвану вирусом ЦОВИД-19.

Током састанка, министри су констатовали да, и поред бројних изазова са којима се суочавају све земље усљед посљедица изазваних ЦОВИД-19, НАТО наставља одговорно и успјешно да спроводи предвиђене задатке у циљу очувања безбједности своје територије и грађана. 
  
Министри су нагласили да је ЦОВИД-19 криза показала јединство и отпорност свих савезница, које су кроз упућивање помоћи показале међусобну солидарност и посвећеност очувању заједничких вриједности. Сагласни су се да је од значаја правовремено и поуздано информисати јавност о свим активностима које се спроводе, како би се избјегле посљедице настале ширењем дезинформација. 

Министар Бошковић је истакао да је криза проузрокована коронавирусом, поред високе солидарности у борби за очување здравља становништва, показала важност уједињеног приступа свих савезница у суочавању са ширењем дезинформација.

Бошковић је навео да заједничким снагама НАТО мора радити на идентификовању и супротстављању овим изазовима. Министар је казао да је у протеклом периоду потврђено да Алијанса остаје посвећена својим темељним вриједностима, узимајући у обзир да су савезнице уложиле значајне напоре како би се умањиле посљедице по људске животе. Министар је нагласио и значај војних капацитета као подршке у спровођењу националних мјера на отклањању посљедица коронавируса.

Такође, навео је да је сарадња са међународним партнерима, прије свега ЕУ и УН, од кључног значаја у заједничким настојањима, како на очувању глобалног мира и безбједности, тако и у налажењу најбољих ријешења у циљу сузбијања пандемије. 

Министар Бошковић изразио је захвалност свим савезницама које су, билатерално или преко Евроатлантског координационог центра за ванредне ситуације (ЕАДРЦЦ), нашој земљи пружиле подршку у виду медицинског материјала и опреме и тиме осигурали адекватан одговор на изазове пандемије, што је још једна потврда солидарности и пријатељских односа унутар Алијансе.

Биро за односе са јавношћу Министарства одбране