Manja slova Veća slova RSS
>

Potpisivanje Plana bilateralne saradnje u oblasti odbrane između Crne Gore i Republike Turske za 2020. godinu

Potpisivanje Plana bilateralne saradnje u oblasti odbrane između Crne Gore i Republike Turske za 2020. godinu
Datum objave: 06.07.2020 15:36 | Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Ispis Štampaj stranicu


Načelnica Direkcije za međunarodnu saradnju i odbrambenu diplomatiju, Žana Špadijer i izaslanik odbrane Republike Turske, pukovnik Sakir Cumhur Somer, potpisali su Plan bilateralne saradnje Crne Gore i Republike Turske u oblasti odbrane za 2020. godinu.

Susret načelnice Špadijer i pukovnika Somera bio je prilika za osvrt na dosadašnju odbrambenu saradnju Crne Gore i Turske, o čemu svjedoči uspješna realizacija brojnih bilateralnih aktivnosti. Načelnica Špadijer je izrazila zadovoljstvo susretom i zahvalila se na sveobuhvatnoj podršci koju je Turska pružila našoj zemlji u domenu odbrane, uz uvjerenje da će se bilateralna saradnja dvije zemlje dodatno unaprijediti u narednom periodu.

Špadijer je ukazala i na značajnu ulogu koju je Vojska Crne Gore imala u borbi sa pandemijom..novog..koronavurisa i zahvalila na donaciji R. Turske Crnoj Gori u aprilu ove godine, naglasivši da ista predstavlja iskaz solidarnosti i..podrške..koju..ta..zemlja..pruža..Crnoj..Gori.

Pukovnih Somer iskazao je zadovoljstvo saradnjom dvije zemlje u domenu odbrane, te naglasio da će nastaviti da se zalaže za njeno dodatno unapređenje u budućem periodu, kroz uspješnu realizaciju aktivnosti od obostranog interesa.

Načelnica Špadijer je informisala pukovnika Somera o aktuelnom učešću pripadnika crnogorske vojske u međunarodnim misijama, kao i posvećenosti na modernizaciji kapaciteta Vojske Crne Gore I njenog opremanja u skladu sa standardima Alijanse.

Sagovornici su saglasni da je potpisivanje Plana bilateralne saradnje u oblasti odbrane između dva ministarstva od velikog značaja za dodatno razvijanje odbrambenih odnosa, te istakli spremnost za definisanje novih bilateralnih i multilateralnih projekata od značaja, sa fokusom na usavršavanje i vojno obrazovanje, kao i na dodatne projekte u okviru modernizacije Vojske Crne Gore.

Biro za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane