Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Потписивање Плана билатералне сарадње у области одбране између Црне Горе и Републике Турске за 2020. годину

Потписивање Плана билатералне сарадње у области одбране између Црне Горе и Републике Турске за 2020. годину
Датум објаве: 06.07.2020 15:36 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


Начелница Дирекције за међународну сарадњу и одбрамбену дипломатију, Жана Шпадијер и изасланик одбране Републике Турске, пуковник Сакир Цумхур Сомер, потписали су План билатералне сарадње Црне Горе и Републике Турске у области одбране за 2020. годину.

Сусрет начелнице Шпадијер и пуковника Сомера био је прилика за осврт на досадашњу одбрамбену сарадњу Црне Горе и Турске, о чему свједочи успјешна реализација бројних билатералних активности. Начелница Шпадијер је изразила задовољство сусретом и захвалила се на свеобухватној подршци коју је Турска пружила нашој земљи у домену одбране, уз увјерење да ће се билатерална сарадња двије земље додатно унаприједити у наредном периоду.

Шпадијер је указала и на значајну улогу коју је Војска Црне Горе имала у борби са пандемијом..новог..коронавуриса и захвалила на донацији Р. Турске Црној Гори у априлу ове године, нагласивши да иста представља исказ солидарности и..подршке..коју..та..земља..пружа..Црној..Гори.

Пуковних Сомер исказао је задовољство сарадњом двије земље у домену одбране, те нагласио да ће наставити да се залаже за њено додатно унапређење у будућем периоду, кроз успјешну реализацију активности од обостраног интереса.

Начелница Шпадијер је информисала пуковника Сомера о актуелном учешћу припадника црногорске војске у међународним мисијама, као и посвећености на модернизацији капацитета Војске Црне Горе И њеног опремања у складу са стандардима Алијансе.

Саговорници су сагласни да је потписивање Плана билатералне сарадње у области одбране између два министарства од великог значаја за додатно развијање одбрамбених односа, те истакли спремност за дефинисање нових билатералних и мултилатералних пројеката од значаја, са фокусом на усавршавање и војно образовање, као и на додатне пројекте у оквиру модернизације Војске Црне Горе.

Биро за односе са јавношћу Министарства одбране