Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Заједничке тежње Црне Горе и Републике Француске за јачање сарадње у области одбране

Заједничке тежње Црне Горе и Републике Француске за јачање сарадње у области одбране
Датум објаве: 17.07.2020 12:04 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


Државни секретар у Министарству одбране, Слободан Филиповић, састао се са амбасадорком Републике Француске у Црној Гори, Њ.Е. Кристин Тудик и изаслаником одбране Републике Француске у нашој земљи, пуковником Фабрисом Дудом.


Састанак је био прилика за разговор о одличној сарадњи двије државе у области одбране, као и за дискусију о модалитетима за њено додатно унапрјеђивање. Филиповић је посебно истакао значај овогодишњег обиљежавања 140 година дипломатских односа Црне Горе и Француске, што представља јубилеј од изузетне важности за нашу земљу и њен европски пут, на којем константна и снажна подршка Француске, као једне од најразвијенијих европских земаља и оснивача Европске уније и НАТО, игра непроцјењиву улогу.

Њ.Е. Тудик посебно је похвалила резултате које је Црна Гора остварила у свеукупним реформама, о чему свједоче опипљиви резултати. Тудик и Филиповић су изразили очекивање да ће се активности предвиђене Планом билатералне сарадње одвијати планираном динамиком, уз подсјећање да исти представља још један показатељ заједничких тежњи за јачање сарадње у домену одбране.

Такође, изразили су увјереност да ће и у будућем периоду односи између двије државе на свим пољима бити традиционално успјешни и квалитетни, као и да ће се додатно повећати број заједничких пројеката и активности у циљу успјешног остваривања заједничких интереса.

Изасланик одбране пуковник Дуда представио је будуће пројекте које имају за циљ да допринесу јачању мира и стабилности у свијету, као и да унаприједе савезничку сарадњу у борби против свих безбједносних изазова. Он је државног секретара упознао са циљевима пројеката кроз које ће савезничке земље ојачати своје способности и капацитете, омогућити размјену значајних информација и експертиза у области одбране, војне индустрије и истраживања из свих сегмената значајних за НАТО Алијансу.

Биро за односе са јавношћу Министарства одбране